Alle barn under 135 cm eller 36 kg må bruke godkjent barnesete.

Sikring av barn i bil

Trygg Trafikk Rogaland inviterer i samarbeid med Time kommune, helsesøstrene på Jæren til gratis lunsj-seminar om sikring av barn i bil.

Dato: 11. september
Tid: KL. 11.00- 14.00
Sted: Time bibliotek
Pris: Gratis, FTU Rogaland støtter arrangementet

Påmeldingsfrist

Påmelding innen fredag 5. september da det er begrenset plasser. Påmelding sendes til Liv.Helga.lygren.austnaberg@time.kommune.no
Vi trenger informasjon om:

  • navn
  • stilling
  • kommune,
  • evt. spesielle behov/mat

Har du spørsmål om det praktiske er det bare å ta kontakt på e-post: anne.reidun.garpestad@time.kommune.no

Program

  • Vi starter med lunsj i kafeen, Time bibliotek.
  • Kort presentasjon om Trygg Trafikk, Ingrid Lea Mæland, Distriktsleder Trygg Trafikk Rogaland
  • Kurs om sikring av barn i bil, Grete Kvalheim, konsulent for Trygg Trafikk Rogaland
  • Vi utveksler erfaringer og utfordringer i forhold til formidling til foreldre, Ledet av Trygg Trafikk

Om sikring av barn i bil

Bilbelte, barnesikringsutstyr og kollisjonsputer er det viktigste beskyttelsesutstyret i bil. 100 prosent bruk av bilbelte i personbil ville spare 30 – 40 liv i trafikken årlig.

Vi ber kommunene om å være med i arbeidet for å få opp andelen som sikrer barn riktig i bil. I den nye nasjonale tiltaksplanen for trafikksikkerhet 2014- 2017, er det tallfestet mål om bakovervendt og riktig sikring av barn i bil og om bilbeltebruk.

Utenfor tettbebygde strøk bruker 95% av bilførere og forsetepassasjerer bilbelte (Kilde SVV 2010). Mange unnlater å bruke bilbelte på korte turer og flere unnlater å bruke beltet i baksetet enn i forsetet. Menn har generelt en lavere bruksprosent enn kvinner, og unge førere er dårligere til å bruke belte enn eldre.

Reglene for sikring av barn i bil ble skjerpet i mai 2006. Det er i dag lovpålagt å sikre barn i personbil med vekttilpasset sikringsutstyr til de er 135 cm høye. Bruken av barnesikringsutstyr er generelt høy, men mange unnlater å sikre barna på korte turer i nærmiljøet og når flere enn familiens egne barn sitter på.

En del barn er sikret med utstyr som ikke er riktig i forhold til barnets vekt eller høyde, eller sikringsutstyret er feil montert. Hvert år blir barn skadet eller drept som passasjerer i bil på grunn av manglende eller feil sikring. Å sitte sikret bakovervendt gir best reduksjon i risiko for skader for småbarn.

Tellinger gjennomført av Trygg Trafikk i 2011 viser at bare en tredjedel (36 prosent) av barn i aldersgruppen 1 – 4 år sitter bakovervendt. Tellingene viser i tillegg at 35 prosent i aldersgruppen 7- 10 år ikke er lovlig sikret. De sitter enten helt usikret, eller kun med bilbelte, uten eget sikringsutstyr. Unnlater man å sikre barn under 15 år gis to prikker i førerkortet.

Del dette på:

Facebook Twitter