Barnas trafikklubb – en gullgruve for skoler og barnehager

«Alle» kjenner til Barnas Trafikklubb 

Mange forbinder Trygg Trafikk nettopp med Barnas Trafikklubb. Klubben har eksistert i over 60 år, og svært mange av dagens voksne har jevnlig fått bøker, kassetter og CD-er om trafikk i posten. Barnas Trafikklubb er åpen for alle i barnehage og skole. Det er gjennom klubben den systematiske trafikkopplæringa bør foregå. – Nå kan både ansatte i barnehager og på småskolen finne hele historien til Barnas Trafikklubb – helt fra 1966 i vårt digitale arkiv. Vi har gravd fram «gullet» fra gamle dager og samtidig utviklet masse nytt materiell som er i tråd med rammeplanen for barnehagen og læreplanverket for skolen, sier opplæringssjef Ragnhild Meisfjord. 

Mange nye filmer for kreative og nysgjerrige barn 

Barnas trafikklubb passer godt for deg som arbeider i barnehage og småskolen. Det er utviklet masse nytt materiell også i form av filmer og oppgaver til bruk i skole og barnehage. Vi nevner i fleng: 

  • En helt ny dramaserie der vi blir kjent med bestevennene Trym og Madikken. Barna må rett som det er hjelpe stakkars onkel Snorre med hva som er rett og galt i trafikken.   
  • Nye filmer med Molly og Partner som løser trafikkoppgaver sammen med barna på en morsom og engasjerende måte. 
  • Populære Øisteins blyant er i denne sammenhengen omdøpt til Øisteins trafikkblyant. Han hjelper barna å slippe kreativiteten løs for å tegne om trafikk på en enkel og morsom måte.
  • Tv-serien “Barnehagen på tur” viser hvordan du som pedagog kan jobbe med trafikkopplæring gjennom rammeplanens fagområder på en engasjerende og enkel måte. 

Lyset er gjennomgangsfiguren vår 

 Han har fått sin egen videoblogg, og oppfordrer  barn til å øve sammen med voksne på hva som er trygt og smart å gjøre. Lyset gir gode råd og huskeregler. Lysets oppgave er å hjelpe til slik at alle blir trygge trafikanter. 

Strømmetjeneste og nye øvingsoppgaver 

Forsiden til Barnas Trafikklubb kommer i ny drakt. Alt innhold på forsiden kan strømmes direkte, og tidligere trykt materiale kan du lese i via digitale bøker du kan bla i. Hver tv-serie har en dedikert samleside med tilhørende forslag til pedagogisk forarbeid, samtaleoppgaver og digitale øvingsoppgaver fra de ulike tv-seriene. 

Nyttig verktøy både for barnehage og barnetrinn  

Rammeplanen for barnehagen og læreplanverket for skolen viser at det er en naturlig sammenheng mellom verdigrunnlag og fagområder i barnehagen og fagene i skolen. Mye av innholdet er spesielt relevant for de eldste i barnehagen og de yngste på skolen. Det pedagogiske innholdet i Barnas Trafikklubb er ment å utfordre og engasjere både barn og voksne. Blant annet dekker innholdet læreplanmålene for 2. trinn og 4. trinn. Alt innhold er gratis. 

En skattkiste for foreldre 

Mange generasjoner voksne har et personlig forhold til og gode minner fra person- og figurgalleri i Barnas Trafikklubb. Nå kan vi som har minner fra 70-tallet finne tilbake til våre barndomsminner. Det meste er samlet i digital form i denne nylanseringen. Onkel Lauritz på vinylplater er nå å finne her, det samme er sangene fra Tarkus og hørespillene fra Sirkus Salto.  – Selv om mye av innholdet har barnehager og skoler som målgruppe, inneholder Barnas Trafikklubb masse moro, lærerikt og gøy som kan gi alle foreldre råd om hvordan man kan snakke om trygghet og sikkerhet i trafikken med barna, sier Meisfjord.