Bygger trafikksikkerhet blant VGS-elever over hele landet med pengepremier, quiz og hip-hop

Kamp over hele landet for poeng, premier og stjernekonsert

I år konkurrerer skoler helt fra Finnmark i nord til Aust-Agder i sør i #ErDuSikker? Fra 5. til 23. november leverer elever på deltagerskolene digitale oppdrag om valg, handlinger og holdninger i trafikken. Årets fokusområde er oppmerksomhet og fart, og kampen står om viktige poeng for skolen. Målet er den gjeveste premien av de alle: en eksklusiv konsert med Spellemannspris-vinner og hip-hop-artist Arif som holdes på vinnerskolen.

– Vi vil ha Arif hit selvfølgelig!

Hos deltagerskolen Risør Videregående er stemningen høy i konkurranseinnspurten, og en allerede sterk fjerdeplass skal byttes ut med gullmedalje, forteller #ErDuSikker-ambassadørene Tuva Axelsen, Julie Bang Hasaas og Jens-Kristian Heistad: – Det er fortsatt håp for oss i konkurransen, så lenge folk vil og kan hjelpe hverandre. Vi snakker mye sammen om hvordan vi ligger an i konkurransen; vi vil jo ha Arif hit selvfølgelig! forklarer Tuva. Hun er også tydelig på hva som er den beste delen av #ErDuSikker-programmet: – Det har stor læringseffekt at elevene lærer av hverandre – at vi snakker sammen, og ikke bare fra lærer til elev, mener hun. Som ambassadører har de tre et spesielt ansvar under konkurranseperioden: –  Vi har klasser vi er faddere for. Vi forteller dem om konkurransen og viser EDS-videoen. Folk er engasjerte, kort og godt, forteller Julie. Hun mener enkelte temaer treffer ekstra godt for elevene ved den yrkesfaglige linjen på skolen: – Spesielt dette med boten for mobilbruk var viktig å snakke om for oss som går på yrkesfag. Det skapte mye engasjement og mye diskusjon. I tillegg har temaet fart i trafikken skapt mye samtale. Det er for eksempel ganske skummelt å skjønne hvor langt du beveger deg ved bremsing!

Sunn konkurranse med alvorlig budskap

Selv om virkemidlene er morsomme og elevkonkurransen spennende, ligger det blodig alvor bak poenget med kampanjen, forteller Emilie Bratt Jakhelln, prosjektleder for #ErDuSikker hos Trygg Trafikk: – Å konkurrere i #ErDuSikker er veldig gøy. Det er lærerikt og skaper sunn og morsom konkurranse mellom de videregående skolene som deltar. Samtidig handler kampanjen om noe svært alvorlig. Trafikkulykker er en av de største helserisikoene for ungdom i Norge, forteller hun. – Trygghet i trafikken handler om å ta riktige valg, å være oppmerksom og å ha de riktige holdningene. Nettopp dette lærer de som allerede er eller snart skal ut på norske veier i konkurransen, forklarer Bratt Jakhelln videre.

Stjernene stiller opp for #ErDuSikker

I tillegg til den store premien kan elever som leverer alle oppdrag i konkurransen vinne et fylkesstipend på hele 15 000 kr som kan brukes til å ta førerkort, reise eller kjøpe sykkel. Arif er ikke det eneste store musikknavnet som har bidratt til trafikksikkerhet blant elever på videregående skoler. I fjor var Cezinando den store stjernen, i 2016 gjestet popkometen Sondre Justad vinnerskolen, Jaa9 og OnklP stilte opp som premie i 2015, og hele Bergens Gabrielle gjorde sitt for den gode saken på samme måte i 2014.