På med sykkelhjelmen

– Er’e så farlig, da?  

Ja, det er faktisk det. Av syklister som forulykker og opplever alvorlige skader, skyldes opp mot 80 prosent av disse smell og støt mot hodet. Sykkelhjelm er dermed den beste beskyttelsen du har som syklist, vel og merke når den brukes riktig. Den virker støtdempende – en svært viktig funksjon for å unngå både lettere og mer alvorlige hodeskader. Husk at hodet er det eneste på kroppen du ikke kan skifte ut. 

– Det ser så teit ut. 

Sikkerhet trumfer teit. Det skal godt gjøres å ikke finne en kul hjelm i dag! Du kan velge mellom et hav av modeller, og her finner du gode tips og råd. Forresten, et skadet ansikt ser heller ikke bra ut. 

– Jeg er voksen og sykler forsiktig. 

Ja vel, men det hjelper ikke at du er forsiktig når andre tar dårlige valg i trafikken. Voksne tåler ikke veldig mye mer enn barn når hodet smeller i asfalten – eller treffer et annet kjøretøy. Det er sårbare punkter som pannen din og tinningene som er mest utsatt når hodet først får en kraftig smell under sykling. Dessuten, du vil vel være en god rollemodell i denne sammenhengen også? 

– Ingen på mitt trinn bruker sykkelhjelm lenger. 

Det er trist, og det blir enda tristere den dagen ulykken inntreffer. Hvis flere syklister brukte hjelm, ville mange hodeskader vært unngått. Skader som kan gi kronisk hodepine, gjøre det vanskelig å huske ting og konsentrere seg. Slike hodeskader kan gjøre dagen kjip – kanskje hele livet. Vær en tøff rollemodell – på med hjelmen. 

– Jeg skal bare en kort tur.

Den turen kan bli langt kortere enn du planla. Småturer er «verstingen» blant dårlige unnskyldninger. Nærmere 4 av 10 oppgir dette som grunn for å sykle uten hjelm (YouGov 2021). Selv forholdsvis små hodeskader kan føre til kroniske plager som hodeverk, svimmelhet, problemer med konsentrasjonen og overømfintlighet for lys og lyder. Bruk hjelm. Alltid. 

– Jeg blir så svett i hodet. 

Du blir nok svettere når du skjønner at sykkelturen går rett vest. Du rekker ikke å bli veldig svett på korte turer, og lengre turer har vel mer karakter av trening? På med hjelm – uansett. 

– Jeg vil ikke ødelegge sveisen min. 

Den blir i hvert fall ødelagt hvis det smeller uten hjelm. Sykkelhjelm forhindrer 60 prosent av alle sykkelrelaterte skader som fører til kroniske hodeplager. I tillegg forhindrer sykkelhjelmen fire av ti alvorlige ansiktsskader. På med hjelmen, du vil ikke angre den dagen det går galt. 

– Det er frivillig å bruke hjelm. 

Ja, det stemmer. Men du, hodet er mest utsatt for å bli smadret i sykkelulykker. Bruk hjelm, både for din egen del og alle som er glad i deg. God tur!