Hold oppmerksomheten på veien! <br/> - Aktiver «bilmodus» på telefonen

Mange har latt seg distrahere av mobiltelefonen mens de kjører bil, viser en ny undersøkelse. Etter de verste ulykkesmånedene på åtte år, kommer Trygg Trafikk og Volvo med en tydelig anbefaling til sommerbilistene: Sett telefonen i «bilmodus» før du kjører.

Oppfordrer til «bilmodus»

Trygg Trafikk og Volvo frykter flere alvorlige ulykker på veiene, hvis folk ikke legger vekk mobilen. Denne sommeren fronter de derfor en opplysningskampanje om at mange smarttelefoner har en «bilmodus»-funksjon, som man kan aktivere før kjøring.

«Bilmodus»-funksjonen har ulike navn avhengig av telefonens operativsystem. På Apple-telefoner heter den “Bilkjøring”, mens den heter “kjøremodus” på Android-telefoner.

– Funksjonen minner om flymodus, som de fleste kjenner godt. Når den er aktivert, vil telefonen bli mindre distraherende, og det blir lettere å holde fokus på veien, forklarer Erik Trosby, kommunikasjonssjef i Volvo Cars Norge.

På Apple-telefoner kan man blant annet hindre varslinger fra SMS og sosiale medier når man kjører bil. I motsetning til flymodus, trenger man heller ikke å aktivere funksjonen hver gang man kjører. Har man aktivert den én gang, kan telefonen automatisk slå på funksjonen hver gang man kjører bil.

For få brukere

Selv om Volvo og Trygg Trafikk mener «bilmodus»-funksjonen er en effektiv måte å unngå distraksjoner fra telefonen under kjøring, er det få som bruker den. Ifølge undersøkelsen sier nesten 3 av 4 (73%) at de ikke kjenner til at mange telefoner har denne funksjonen og kun 11 prosent av alle bilførerne i undersøkelsen sier de har brukt funksjonen.

– De fleste smarttelefoner kan settes i «bilmodus» og teknologien fungerer godt. Men alt for få kjenner til funksjonen og enda færre bruker den. Det ønsker vi å gjøre noe med denne sommeren, sier Trosby.

Volvo Cars sin logo

Volvo Cars begynte å lage biler fordi de trodde på at ingen andre gjorde biler trygge nok for de svenske veiene. Dette har resultert i unike sikkerhetsinnovasjoner. En av disse innovasjonene er det vi i dag kjenner som det moderne sikkerhetsbeltet. Denne innovasjonen ble delt med hele bransjen, og er nå standard i alle biler over hele verden.

Volvo kom også med sidekollisjonsbeskyttelsessystemet (Side Impact Protection System), fotgjengervarsling (Pedestrian Detection System) og et flertall barnesikkerhetsprodukter. I dag er Volvo Cars et av de mest pålitelige, kjente og respekterte premiumbilmerkene, og forbereder seg på en ny fremtid som vil være helelektrisk, bærekraftig og tilkoblet.