Norge er verdens beste på trafikksikkerhet – 179 tiltak skal gjøre oss enda bedre

Fredag 11. mars mottok samferdselsminister Nygård ny nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg 2022–25. Den skal bringe oss nærmere visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken.

Tiltaksplanen er utarbeidet av Statens vegvesen, Politiet, Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Trygg Trafikk, fylkeskommunene og 8 storbykommuner. I tillegg har over 20 organisasjoner bidratt. 

Trygg Trafikks rolle er å minne statsråden om at måloppnåelse ikke må tas som en selvfølge. Tvert imot krever dette både forsterket innsats og modige politiske valg, uttaler direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk under overrekkelsen. 

MC-ulykker er en stor utfordring 

MC-førere er overrepresentert på statistikken over ulykker med død eller alvorlig skade som følge (20 %). Nord universitetet samarbeider med SINTEF og Trygg Trafikk om blikkpunktkamera – Eye Tracker –som viser hvordan erfarne førere bruker øynene. Resultatene kan gi oss bedre opplæring for MC-førere. 

Barn og unges atferd i trafikken 

Hos barn og unge er ikke hjernen utviklet nok til å se konsekvensene av handlinger. Derfor er både opplæring og holdningsskapende arbeid så viktig.  Trygge skoleveier og trafikkopplæring for barn og unge er viktige tiltak for å bedre sikkerheten for de yngre aldersgruppene. Det er også viktig at foreldrene blir bevisst på hvordan de kan sikre sine barn i bil, som fotgjengere og på sykkel, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.