Hvorfor bruke refleks

Å bruke refleks gjør deg synlig gjennom å reflektere lys. Å være synlig er å være trygg i trafikken når det er mørkt eller svakt lys. Her kan du lese alt om bruk av refleks, hvorfor du alltid bør ha en eller flere reflekser på deg når det er dårlig lys og hvilke reflekstyper du bør velge.

Hva er refleks?

En refleks er ganske enkelt et objekt som festes på kroppen eller gjenstander du har med deg for å holde deg synlig når det er dårlig lys, eksempelvis om kvelden, i dårlig vær eller i den mørke årstiden. En refleks produserer ikke lys i seg selv, men reflekterer lys fra lyskilder i miljøet du befinner deg i – for eksempel lys fra biler.

Refleks gjør deg synlig i mørket

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død.

Selv om de fleste av oss vet at det er svært viktig å bruke refleks, viser undersøkelser at kun 4 av 10 nordmenn bruker det. De voksne blant oss er aller dårligst på bruken, men er heldigvis flinke til å utstyre barn med refleks – selv om de bruker det i for liten grad selv.

Det er viktig å huske på at du trenger refleks selv om du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. På samme tid gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som går til fots blir grå og lite synlig i bybildet. Bruk derfor alltid refleks i like stor grad i lysene fra byen som når du er ute i terrenget.

Velg refleks med effekt

Det finnes en rekke forskjellige reflekser på markedet. Noen er både fine og effektive, mens andre gir nesten ingen effekt. Derfor skal du se etter reflekser som har CE-merke. Disse refleksene virker godt i mørket og fungerer som de skal og må.

Den aller beste reflekstypen er de som henger langs siden av kroppen. Denne typen reflekterer lys svært godt. Såkalte slapwrap-er – reflekser som du fester rundt underarmene eller den nedre delen av bena over føttene –  er også veldig gode for å holde deg sett, synlig og trygg i mørket.

Det finnes i tillegg refleksprodukter som luer og skjerf av refleksgarn. Disse har ikke god nok effekt og er dermed ikke gode nok til at du synes i mørket. Samtidig er det viktig å vite at du kan bruke disse typene sammen med vanlige reflekser med veldig god effekt, fordi de forsterker hverandre gjensidig.

Det finnes også refleks-spray. Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt, noe som er alt for lite til å holde deg synlig. I tillegg vaskes sprayen lett av i regnet.

Husk at reflekser er forbruksvare

Refleksene dine blir naturlig nok slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper eller er synlig falmet.

Det samme gjelder refleksvester. Dersom du har vasket vesten 20-30 ganger er reflekseffekten svekket så mye at bør kjøpe en ny.

5 sterke reflekstips:

  1. Velg alltid reflekser med CE-merke. Dette er det typen som gir den reflekseffekten du behøver.
  2. Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene.
  3. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best.
  4. Fest refleks på alle jakker, vesker og bagger. Dermed er du alltid klar og forberedt når det er mørkt.
  5. Husk at du enkelt får kjøpt gode reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.