Refleksaktiviteter for voksne og barn

Alt for få bruker refleks når mørket kommer og det ønsker vi å endre på. Her finner du aktiviteter som kan brukes i barnehage, skole, idrettslag, borettslag, bedrifter og ikke minst hjemme.

Bli med på den store refleksjakten

Vi tror det ligger mange ubrukte reflekser rundt i de tusen hjem, og disse skal nå brukes. La barna lete fram nye og gamle reflekser hjemme, ta dem med på skolen eller i barnehagen, og tell refleksene. Så tas refleksene med hjem og henges på yttertøyet til både store og små.

Refleks gjør deg synlig i mørket! Den virker ikke når den ligger i skuffen!

Refleksdemonstrasjon

For å forstå hvor viktig det er med refleks er det lurt å se hvordan refleks fungerer.Vis hvordan en refleks gjør deg synlig i mørket ved å arrangere en refleksdemonstrasjon. Det er flere måter å gjennomføre en slik demonstrasjon.

Refleksdemonstrasjon ute

Demonstrasjonen bør foregå i skumring eller mørke. Velg et område uten særlig lys.Det er viktig at deltakerne står så nær lyskilden som mulig. Hvis dere bruker lommelykter, sørg for at alle har hver sin og be dem holde den foran nesa. La alle lyse i samme retning mot der det skal komme noen gående. La to eller flere personer komme gående mot lysene, minst en må gå med refleks og minst en må gå uten refleks. Hvor mange er det som kommer gående?

Refleksdemonstrasjon inne

Demonstrasjonen bør foregå på et mørkt sted innendørs, for eksempel en mørk korridor, mørkt rom, klasserom eller gymsal. La elevene bruke lommelykter og lyse på forskjellige gjenstander. De kan lyse på mørke og lyse klær. Ulike typer refleks, ny og gammel refleks. Andre materialer som kan sjekkes er aluminiumsfolie, stål, speil, glitter, skilt, nødutganger, refleksveststoff og annet reflekterende og ikke – reflekterende materiale.

Her en en oppskrift på hvordan du kan gjennomføre refleksdemonstrasjon.

Natursti med reflekser

En refleksløype er en fin måte å illustrere hvor godt refleks vises i mørket.

Finn et trygt område hvor det er mørkt. Lag en løype med refleksbrikker festet i trær, busker etc. Deltakerne skal finne fram i løypa ved å bruke lommelykt og lyse seg fram fra refleks til refleks. Som tillegg til løypa kan deltakerne ha med seg svarark og løse oppgaver/rebuser underveis.

Det er viktig at deltakerne står så nær lyskilden som mulig. Når dere bruker lommelykter, sørg for at alle har hver sin og be dem holde den foran nesa. Eksperimenter gjerne med å flytte den rundt. En refleks reflekterer lyset direkte tilbake til lyskilden.

Tips! Før start kan personer med og uten refleks plasseres et stykke unna deltakerne (best med mørk bakgrunn). Lys mot personene med lommelykter eller billys. Deltakerne vil oppdage hvor virkningsfullt det er å ha på refleks i mørket.

Testing av refleks med lommelykt

Ikke alle reflekser er gode nok til at du blir sett i mørke. Så finn frem en lommelykt og gjør en enkel test, eventuelt sammen med barna.

  • Gjennomfør testen i et mørkt rom.
  • Bruk nye, gamle, harde og myke reflekser og refleksbånd.
  • Lommelykten må holdes på nesetippen.
  • Lys på refleksene dere har hengt opp.
  • Prøv også å lyse på aluminiumsfolie, stål, speil og glitter.
  • Test refleksvester, nye uvaskede og gamle vester som er vasket.