Kjøpe riktig bilstol

Det er fem faktorer du bør ta hensyn til når du skal velge bilstol: barnets høyde, vekt, alder og sittekomfort samt hvorvidt bilstolen passer til din bil. Alle barn bør sikres bakovervendt til de er minst 4 år og helst i mange år til dersom mulig av hensyns til barnets sikkerhet.

1. Hvor gammelt er barnet?

Alder avgjør hvorvidt barnet bør sitte fremovervendt eller bakovervendt. Barn bør sikres bakovervendt til de er minst 4 år og helst enda lengre så lenge de passer i en bakovervendt stol. Selv om barnet er fysisk stort nok for et fremovervendt sete så er den indre beinbygningen og muskulaturen for svak for det trykket en kollisjon innebærer, også ved lave hastigheter.

2. & 3. Hva er barnets vekt og høyde?

Bilstoler opererer med vektklasser(ECE R44.04) eller høydeklasser(R129 i-Size). For å finne riktig bilstol må du vite hvilken vektklasse eller høydegruppe ditt barn tilhører.

4. Hvordan sitter barnet i bilstolen?

Ingen barn er like, derfor er det viktig å finne et sete som passer ditt barn. Ved å prøvesitte setet ser du om barnet sitter godt og trygt.

5. Passer bilstolen i din bil?

Se om setet er godkjent for din bil ved å sjekke bil-listen til det setet du har valgt deg. Det beste er å ta med bilen til en utstyrsbutikk og prøve setet i bilen.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hva er tryggest, sete med isofix eller sete som er beltemontert?

Så lenge stolen er festet riktig etter bruksanvisning har vi ikke sett noe forskning som viser forskjell på beltemonterte stoler og isofix når det gjelder sikkerhet.

Hvorfor er vektgrensen på seter med isofix ofte lavere enn seter som er beltemonterte?

Isofix-setene er godkjent for lavere vekt fordi isofix-festene skal kunne tåle de eventuelle belastningene som oppstår i en kollisjon. Seter med isofix som er godkjent etter ECE r 44 04 har en vektgrense på 18 kg. Mens seter etter UN r 129 har en totalvekt sete + barn = 33 kg.