Barnesete eller sykkelhenger

Små barn kan være med på sykkeltur i barnesete, tilhenger eller med påhengssykkel.

På sykkelen kan du enten frakte to barn under 6 år, eller ett barn som er under 10 år.

Barn kan sitte i barnesete på sykkel eller i sykkeltilhenger fra 10-12 måneders alder, når de klarer å holde hodet oppe selv. Sykkeltilhenger er et godt alternativ når små barn skal være med på lengre sykkelturer.

Barnesete

Barnesetet skal ha nakkestøtte, fotbeskyttelse og belte til å feste barnet med. Med barnesetet plassert bak på bagasjebrettet sitter barnet i ly av den voksnes rygg og med utsikt til sidene. Barn som er eldre enn 5-6 år (20-25 kg) gjør sykkelen ustabil, og en påhengssykkel kan være et alternativ.

Barnesetet kan også plasseres foran, festet i styrerøret. Setet skal da ha fotbeskyttelse med stropper. Da får barnet god kontakt med den som sykler, og godt utsyn, men sitter mer utsatt for vær og vind. Barnet foran bør ikke være mer enn 2-3 år (12-15 kg). Ved høyere vekt blir sykkelen for ustabil. Barnet bør bruke sykkelhjelm i barnesete på sykkel.

Sykkeltilhenger for barn

Sammenlignet med et barnesete på bagasjebrettet gir tilhengeren både syklist og passasjer bedre komfort og frihet. I tilhengeren kan barna sitte tørt selv om det regner, og sove, leke eller bare følge med på alt som farer forbi underveis.

Tilhengere finnes til en og to små passasjerer, og kan i tillegg gi plass til litt bagasje, eller noen handleposer. Kjøretøyforskriftene tillater at to barn under seks år, eller ett barn uavhengig av alder, fraktes i sykkeltilhenger.

Sikkerhet med sykkeltilhenger

Sørg for å feste tilhengeren til sykkelen slik produsenten foreskriver, og kontroller festeanordningen jevnlig. Gode bremser på egen sykkel er ekstra viktig med en henger på slep. Barnet bør bruke sykkelhjelm i tilhengeren, og sitte fastspent i sikkerhetsselen som tilhengeren er utstyrt med.

Pass på at dere er synlige i trafikken. Mange hengere leveres med en vimpel på stang. Refleks er påbudt, og ved bruk i mørke og dårlig sikt skal hengeren ha en baklykt. Stopp innimellom og sjekk at alt står bra til. Dersom to voksne sykler i følge bør den ene sykle bak tilhengeren.