Tarkus - barnas trafikkvenn

Tarkus er en hånddukke til bruk i barnehagens samlingsstund, men for barna er han et beltedyr som er opptatt av trafikk.

At små barn veksler mellom fantasi og virkelighet, begeistres av fortellinger om dyr og fantasifulle figurer, er noe vi ønsker å utnytte i opplæringen. Det er også det som gjør Tarkus til et kraftig pedagogisk verktøy.

På ryggen har Tarkus ni belter, men når han kjører bil så har han 10. Da kaller han seg for et bilbeltedyr. Nysgjerrig, undrende og tålmodig er han en naturlig deltaker i samlingsstunden når trafikk står på dagsordenen.

Det finnes i dag rundt 4000 Tarkuser i landets barnehager, og gjennom vår satsning på kurs for barnehageansatte er tallet økende.

Hvordan bruke Tarkus

For å få hånddukken Tarkus levende foran barna er det en del tips som bør følges.

Som en del av barnehagekursene får deltakerne øve på dukkeføring og innføring i trafikk som tema i barnehagen. Barnehagekursene blir gjennomført i hele Norge, og finnes i vår aktivitetskalender.

Noen av tipsene er:

  • Finn loddlinjen, dukken skal alltid stå rett.
  • La Tarkus stå med hendene inntil kroppen når han ikke prater (Tarkus sin grunnstilling).
  • Beveg hodet hans når han snakker, det er de små bevegelsene som gjør den store forskjellen.
  • La Tarkus ha øyekontakt med barna – la de oppdage at han ser dem.
  • Det er du som er dukkefører, la aldri barna leke med ham på egen hånd.

I samlingsstund

Hånddukken kommer i en pakke sammen med plakater, veiledningsperm og CDer som gjør Tarkus levende. Materiellet gir mulighet til gode samlingsstunder med refleksjon fra barna.

Alt om bruk av Tarkus blir presentert på kursene og i veiledningspermen. I tillegg har vi sammen med pedagog Siv Habberstad laget en film som viser hvordan Tarkus brukes i samlingsstund.

Fant du det du lette etter?

Ja Nei

Del dette på:

Facebook Twitter