Sikring av bagasje - nyttige tips

Både bagasje og familiens kjæledyr må sikres godt i bil. En annen god regel er å unngå løse gjenstander inne i kupéen.

Manglende sikring av last har ført til en rekke alvorlige ulykker. Passasjerer i baksetet har omkommet fordi tunge bager og kofferter har blitt kastet med voldsom kraft inn i bakseteryggen.

Det har også skjedd at personer har blitt skadd av løse gjenstander inne i kupéen. Hvis noe veier tre kilo vil det bli kastet framover med en kraft på 90 kilo, etter en bråstopp fra 50 km/t.

Nyttige tips for sikring av last

  • Kjøp et gitter som går fra bakseteryggen opp til taket. Gitteret kan forhindre at gjenstander blir kastet fra bagasjerommet inn i bilens kupé.
  • Tunge ting skal så lavt og nærme bakseteryggen som mulig i bagasjerommet. Ligger de inntil baksetet får de ingen plass å akselerere på under en bråstopp.
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • I kupéen bør små gjenstander legges i hanskerommet eller under setet. Store gjenstander bør plasseres i bagasjerommet, sikres i en boks eller et bagasjenett.
  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.

Sikring av dyr i bilen

En løs hund på 20 kilo vil få en vekt på 786 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Det kan ta livet av personen i setet foran.

Store hunder bør være sikret i egne transportbur inntil bakseteryggen i bagasjerommet. Hvis du bruker baksetet til store bur, bør de være godt forankret.

Andre dyr i bur bør også helst plasseres i bagasjerommet, inntil seteryggen.

Ikke bruk sammenleggbare bur. De kan klappe sammen under en kollisjon.

Små hunder eller andre dyr i små bur kan eventuelt plasseres på gulvet foran ett av passasjersetene.

Skiboks og takstativ

Det finnes mye tilbehør som gjør både lastingen og sikringen av lasten enklere. Eksempler på dette er stropper, beskyttelsesnett, lasteholdere, takstativer og takbokser.

Til ulike typer sportsutstyr er det greit å bruke utstyr som er utformet spesielt for de ulike gjenstandene. Det gjør det mulig å frakte kano, ski, sykkel eller surfebrett på en enkel og sikker måte.

Skiboks på taket gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks endrer bilens kjøreegenskaper dramatisk, spesielt i svinger. Det skal stå i bilens instruksjonshefte hvor tung last den kan ha på taket.

Husk å stramme til skruene på skiboksen med jevne mellomrom. Det har forekommet at den har løsnet og truffet bilen bak.

Del dette på:

Facebook Twitter