Refleksaktiviteter

Her finner du aktiviter som kan brukes i barnehage, skole, idrettslag, borettslag og bedrifter.

Bli med på Den Store Refleksjakten

Vi tror det ligger mange ubrukte reflekser rundt i de tusen hjem, og disse skal nå brukes. La barna lete fram nye og gamle reflekser hjemme, ta dem med på skolen eller i barnehagen, og tell refleksene. Så tas refleksene med hjem og henges på yttertøyet til både store og små.

RefleksdemonstrasjonRefleksdemonstrasjon

For å forstå viktigheten av refleks er det viktig å se hvordan det fungerer. En refleksdemonstasjon vil vise hvordan en refleks gjør deg synlig i mørket.

Se forslag til refleksdemonstrasjon (pdf)

Natursti med refleks

En refleksløype kan være en fin måte å illustrere hvor godt refleksen vises i mørke, og hvor viktig det er å bruke refleks.

Finn et trygt område hvor det er mørkt. Lag en løype med refleksbrikker festet i trærne. Deltakerne skal finne fram i løypa ved å bruke lommelykt og lyse seg fram fra refleks til refleks. Som tillegg til løypa kan deltakerne ha med seg svarark og løse oppgaver/rebuser underveis.

Før start kan personer med og uten refleks plasseres et stykke unna deltakerne (best med mørk bakgrunn). Lys mot personene med lommelykter eller billys. Deltakerne vil oppdage hvor virkningsfullt det er å ha på refleks i mørket.

Det er viktig at deltakerne står så nær lyskilden som mulig. Hvis det er en bil står alle bak bilen. Hvis dere bruker lommelykter, sørg for at alle har hver sin og be dem holde den på nesa. Eksperimenter gjerne med å flytte den rundt. En refleks reflekterer lyset direkte tilbake til lyskilden.

Testing av refleks med lommelykt

Ikke alle reflekser er gode nok til at du blir sett i mørke. Så finn frem en lommelykt og gjør en enkel test, eventuelt sammen med barna.

  • Gjennomfør testen i et mørkt rom.
  • Lommelykten må holdes på nesetippen.
  • Lys på refleksene dere har hengt opp. Bruk nye, gamle, harde og myke reflekser og refleksbånd.
  • Prøv også å lyse på aluminiumsfolie, stål, speil og glitter.
  • Test refleksvester, nye uvaskede og gamle vester som er vasket.

Del dette på:

Facebook Twitter