Hvordan sertifisere?

Her er informasjon om hvordan du går frem for å sertifisere et produkt.

  • Kjøp standarden EN 1150 og les alt som er designrelatert.
  • Hvis designkravene ikke er til hinder for ditt plagg: Sørg for at råvarene du skal bruke er testet og godkjent etter EN ISO 20471/EN 471. Dvs., finn en leverandør som har testet sine fluorescerende tekstiler allerede og som kan fremskaffe kopi av testrapporten/sertifikatet på dette. Da slipper man å teste egenskapene til denne råvaren på nytt og tid/penger spares. Ditto for refleksleverandører: Bruk refleksråvarer som refleksprodusenten allerede har testet og fått godkjent.
  • Benyttes råvarer som på forhånd er godkjent trenger man kun å forholde seg til utforming/design av plagget. Dette inkluderer bl.a. mengden man benytter av de 2 synbarhetsråvarene, samt plasseringen av disse.
  • Søknad om sertifisering/CE-merking skal inneholde, foruten selve søknaden, en rekke dokumentasjoner på produktet. Dette inkluderer målsatte tegninger, materiallister, forslag til etiketter og brukerveiledninger, dokumentasjoner på råvarer, beskrivelse av kvalitetssikringssystemer for PVU m.m. Dette, og prøver av de minste størrelse (av hver kategori/variant etc.), sendes sammen med søknaden.

Selve sertifiseringen skal foretas av et godkjent teknisk kontrollorgan i EU som har synbarhets-PVU som arbeidsområde. Disse finnes det flere av i Europa, men ingen i Norge.

Kostnader for å få et plagg sertifisert kan variere mye avhengig av hvor god dokumentasjon man har, hvor mye ekstern hjelp som behøves og hvilke plagg det gjelder. Forutsatt at godkjente råmaterialer benyttes, og man har kompetanse til å gjøre hele jobben uten konsulenttjenester, kan man som regel komme langt med kr 10 000.-  og en betydelig egeninnsats. I Norge finnes ett firma som har spesialisert seg på å hjelpe andre med denne type sertifisering på vegne av sine klienter. Merkostnaden for dette er minimal og man får norsk hjelp undervegs. En normal sertifisering kommer ofte på rundt kr 15 000.- inkludert konsulenttimer og dette reduserer både arbeidsmengden og usikkerheten for oppdragsgiver. En sertifisering der alt er ok tar som regel 3-4 uker fra alle papirer er sendt inn. Dette kan variere stort avhengig av hvilket teknisk kontrollorgan som benyttes og arbeidsmengden på tidspunktet.

Alle materialprøvene som vises er samlet inn av Farmhouse under prosjektet med Remerk. Foto: Eivor Eriksen.

Refleks strikket inn i garn. Foto: Eivor Eriksen.
Strikkeprodukter med refleks. Foto: Eivor Eriksen.
Ulike reflekstråder, foto: Eivor Eriksen.
Reflekstråder. Foto: Eivor Eriksen.
Reflekstråd.
Det finnes flere typer reflekstråder. Foto: Eivor Eriksen.
Reflekstråd kan blant annet strikkes inn i luer, skjerf og votter. Foto: Eivor Eriksen.

 

Stone Island hadde i vår og sommer kolleksjonen 2012 jakke av refleksmateriell, har du kan se resultatet:

Del dette på:

Facebook Twitter