Barn og airbag

Barn og airbag hører ikke sammen. Barn bør være minst 140 cm høye før de sitter foran en airbag. I bakovervendt barnesete er det livsfarlig.

Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i et passasjersete med airbag. Det skyldes at barnet kan bli drept hvis airbagen utløses. Barn som er lavere enn 140 cm bør heller ikke sitte i forsete med airbag, selv om det er lovlig.

Kan gi nakkeskader

Airbagen er laget for å beskytte en voksen person, og utløses med en fart på minst 300 km/t. Den kan treffe barnets isse, med fare for nakkeskader. Det hjelper ikke å sette barnet høyere med barnesete eller pute.

Utkobling av airbag

Enkelte bilmodeller kan leveres uten airbag på passasjersiden foran. Andre modeller kan koble ut airbagen med en nøkkelbryter. Noen bilfabrikanter tillater også at merkeverkstedene kobler ut eller fjerner airbagen. Kontakt importøren av ditt bilmerke dersom du er i tvil.

Sideairbag

Sideairbager er ikke farlige for barn som sitter riktig sikret. Men verken barn eller voksne bør lene hodet mot døren hvis det er sideairbager der.

Del dette på:

Facebook Twitter