Kjøp av barnesete

Når dere skal kjøpe barnesete anbefaler vi å ta med barn og bil til butikken. Slik får dere prøvd om barnesetet passer i bilen.

Be forhandleren vise deg hvordan utstyret skal monteres. Trygg Trafikk anbefaler å kjøpe barneseter i barneutstyrsforretninger eller hos bilforhandlere.

Alle barneseter er delt inn i vektklasser. Det betyr at barnets vekt avgjør hvilket barnesete som velges.

  • Baby 0-13 kg (vektklasse 0)
  • Småbarn 9-18/25 kg (vektklasse 1 og 2)
  • Større barn 15-36 kg (vektklasse 3)

Kjøper eller arver dere brukt utstyr, er det viktig at setet ikke er eldre enn 4-5 år. Utstyr svekkes over tid og bør kasseres når det er 8-9 år gammelt. Det kan være greit å vurdere kassering av babyseter noe tidligere, eksempelvis mellom 5-7 år. Disse setene slites mer fordi babysetene gjerne blir tatt inn og ut av bilen oftere, og blir oftere brukt til flere barn.

Plustest

Alle bilbarneseter som selges i EU er godkjent etter ECE R44, men denne godkjenningsnormen måler ikke hvordan bilbarnesetet håndterer påkjenningen mot barnets nakke i en kollisjon. Derfor anbefaler Trygg Trafikk å velge barneseter som er godkjent i den svenske PLUS-testen.

PLUS-testen gjennomføres av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige, og er frivillig for bilbarneseteprodusentene. Testen utføres på bilbarnestoler i vektklasse 1 og 2, og gjelder for seter opp til 25 kg.  Testen fokuserer på å beskytte barnets nakke. Det er skader på nakke og hode som er den vanligste årsaken til at barn dør i bilulykker.

Se hvilke seter som er godkjent i PLUS-testen i kolonnen «Plus Testad».

Isofix

Isofix er et system for festing av barneseter i bilen uten bruk av belte. Festepunktene er plassert mellom sete og seterygg i baksetet på de fleste nyere biler. Bruk av isofix reduserer risikoen for feilmontering.

Forbrukertester

Gå inn på hvert enkelt barnesete på Forbrukerrådets oversikt, for å se hvor sikkert barnesetet er. Barneseter som får høyeste score (4,5 eller 5) på sikkerhet i frontkollisjoner, kan likevel ende opp med totalvurdering Middels fordi brukervennlighet og komfort teller 50 prosent av totalen. Det skyldes at bakovervendte barneseter generelt er litt mer kompliserte å montere, men samtidig gir langt bedre sikkerhet, spesielt ved frontkollisjoner. Trygg Trafikk anbefaler sterkt bakovervendt barnesete til småbarn, og vurderer at den ekstra tiden det tar å montere bilsetet første gang er verdt effekten i bedre sikkerhet for barnet.

Forbrukerrådet har en god oversikt over barneseter som er testet her.

Del dette på:

Facebook Twitter