Om å være ungdom

Ungdom er litt voksne og litt barn. Hjernen endres og kroppen er full av hormoner. Det påvirker evnen til å vurdere risiko i trafikken og kan forklare noe av grunnen til at ungdom er ekstra ulykkesutsatte.

Hjernen under ombygging
I tenårene gjennomgår hjernen en enorm utvikling. Utviklingen skjer i den delen av hjernen som kalles frontallappen. Frontallappens viktigste funksjon er å vurdere risiko og konsekvens av handlinger. Samtidig som denne er under utvikling registres mange nye og sterke følelser. Dette påvirker ungdoms vurdering av risiko. Frontallappen er ferdig utviklet i starten av 20 årene for jenter, mens noen år senere for gutter.

Hormoner herjer
Det pågår kraftig hormonelle forandringer i puberteten. Blant annet øker kjønnshormonet testosteron kraftig. Særlig hos gutter. Testosteron forbindes ofte med styrke, maskulinitet, impulsivitet, aggressivitet og slåssing. Forskere ser en sammenheng mellom høyt testosteroninnhold og økt spenningssøking og kan forklare noe av grunnen til at unge menn har høyere ulykkesrisiko i trafikken.

Risikovurdering
Ungdom vet godt hva som er fornuftig og riktig, men mange styres ofte av trangen til spenning og moro. Å teste grenser er en naturlig del av å være tenåring. Ungdom har lært mye, men de mangler erfaring. De er ikke alltid gode til å vurdere farlige situasjoner, og de kan ha overdreven tro på egne evner.

Gruppepress og tilhørighet
På grunn av usikkerhet og ønske om fellesskap, blir normer og gruppetilhørighet viktig for hvordan ungdommen oppfører seg i trafikken. Gruppen har stor innflytelse på valg som å bruke sikkerhetsutstyr, trimme mopeden, kjøre etter å ha drukket alkohol eller å si ifra om høy fart. Mange unge er redde for å dumme seg ut ovenfor vennene sine.

Foreldre
Voksne har sterk innflytelse på ungdom. Både foreldres oppførsel og den dialogen de har med ungdommene påvirker hvordan de oppfører seg i trafikken. Undersøkelser viser at foreldre har større innvirkning enn det man tidligere har trodd, og spør man ungdommene selv så svarer de fleste at oppførselen til de voksne i trafikken betyr mer enn oppførselen til vennene. Når far kjører for fort så er sjansen stor for at sønn eller datter også gjør det samme.

Del dette på:

Facebook Twitter