Sykling om vinteren

Sykling på vinterføre er i vekst. Snø, minus på gradestokken og mørketid er nemlig ingen grunn til å droppe sykkelen om du tar noen enkle grep. Fortsett sykkelsesongen året rundt med disse tipsene.

Slik sykler du på vinterføre

Stadig flere av oss velger å sykle også om vinteren. Rustet med piggdekk, lykt, refleks, varme klær og kloke valg kan du enkelt fortsette å bygge kondisjon og spare miljøet mens naboen sitter i bilkø også i de kalde månedene.

Fiks piggdekk og velg varme klær under vintersykling

Sykling om vinteren krever gode piggdekk slik at veigrepet blir godt. Gå til en sportsbutikk og få råd om hvilke dekk som er best til ditt behov. Det er forskjell på om du sykler på isete føre, saltet vei eller snødekke. Sykler du på vei som er saltet, bør du rense og smøre kjedet og drivverket ofte.

I tillegg må du kle deg etter forholdene når temperaturen kryper nedover gradestokken. Vindjakke, vindbukse, varme sko, lue under hjelmen og hansker er gode valg. Kalde hender reduserer for eksempel evnen til å reagere raskt i en kritisk situasjon. Dersom du fryser er det dessverre lett å bli mer oppmerksom på kulden enn trafikken rundt seg. Det øker risikoen for en ulykke, så hold deg varm gjennom kloke klesvalg før du ruller av gårde.

Vær ekstra synlig på sykkelen om vinteren

Drar du hjemmefra i dagslys, er det lett å glemme at det ofte er mørkt når du kommer hjem. Husk at sikten ofte også er dårligere om vinteren enn ellers i året. Sjekk derfor at lyset på sykkelen virker før du drar. I kaldt vær er det smart å ha to lykter både av praktiske og sikkerhetsmessige årsaker. I følge Transportøkonomisk institutt halverer lykt på sykkelen antall skader i vintermørket.

Rent praktisk skal sykkelen ha lykt som enten lyser fast eller blinker i gult eller hvitt. Dersom lykten blinker, skal den ha minst 120 blink per minutt. Lysene skal være tydelige på 300 meters avstand. Lyktene skal festes på sykkelen og ikke på hodet. I tillegg må du ha rød baklykt og refleks.

Husk at flest sykkelulykker skjer i byer og tettsteder

Tall fra Transportøkonomisk institutt viser at om lag 80 prosent av sykkelulykkene skjer i byer og tettsteder. Oftest er disse ulykkene en kollisjon mellom syklist og bil i veikryss, ved avkjørsler eller ved kryssing av vei. Ulykkene skjer ofte fordi bilistene ikke oppdager syklistene.

Det er viktig at du sykler slik at andre ser deg. I tillegg til lys og refleks bør du unngå å havne i blindsoner for bilene. Det er også viktig få blikkontakt med både syklende, gående og bilister. Ikke ta det som en selvfølge at du blir sett.

5 tips til vellykket vintersykling

  • Husk piggdekk for godt veigrep
  • Husk lykt foran og bak
  • Velg klær som holder deg helt varm
  • Hjelm er en selvfølge
  • Ikke stress – nyt turen