Alt var ikke bedre før

«Alt var bedre før» hører man ofte, men det er ikke sant når det gjelder trafikksikkerhet. I en sommer der flere enn vanlig planlegger bilferie ønsker Trygg Trafikk og If å minnes utviklingen med dine feriebilder, med spesielt fokus på barna.

Vi inviterer det norske folk til å dele bilder og minner fra bilturer før i tiden for å kunne dokumentere og feire utviklingen av trafikksikkerhet i en nasjonal minnebok. På 50 år har vi tatt noen kvantesprang når det gjelder trafikksikkerhet for barn i Norge. 103 barn omkom i trafikken i 1969, i 2019 var det ingen. Samtidig har det vært en mangedobling av antall personbiler på veiene. Dette har vi grunn til å være stolte av. Har du bilder fra bilturer fra du var liten? Kanskje var det litt mange i baksetet? Eller flere som delte ett sikkerhetsbelte? Satt barn på fanget til de voksne eller på sofaputer? Eller var det bare en fin bilferie? Mye som var vanlig før er helt utenkelig i dag. Det er de historiene vi nå ønsker å samle, enten de er fra 50-, 70- eller 90-tallet. Last opp ditt minne eller se hvordan utviklingen har vært på tryggtrafikk.prod.dekodes.no/altvarikkebedrefor/ Deler du et minne er du med i trekningen av mange flotte premier!

Mange skal på bilferie i sommer gt

Vi har spurt nordmenn om deres ferieplaner i år: 6 av 10 skal på ferie i Norge i sommer, og 4 av 10 er usikre eller planlegger å bli hjemme. Av de som skal feriere i Norge oppgir 6 av 10 at de skal på bilferie. Nesten to tredjedeler av de som skal på bilferie pleier å være på chartertur eller annen ferie i utlandet. 3 % av de spurte sier de skal på bobilferie i sommer, og 1 av 4 sier de skal ha med barn under 10 år på turen.  Kollisjonstester av bobiler viser at sikkerheten er dårligere enn i personbil. Det er derfor ekstra viktig å passe på at sikringsutstyret passer i bobilen og brukes riktig. Her finner du våre anbefalinger om bobilferie med små barn.

Høysesong for ulykker

– Sommeren er høysesong for trafikkulykker, det er faktisk 50% større sjanse  for å omkomme i trafikken i sommermånedene enn ellers i året. I år blir det mer trafikk enn vanlig, da er det viktigere enn noen gang å tenke sikkerhet for de mest verdifulle passasjerene, nemlig barna. Vi håper bildedugnaden kan være en hyggelig påminnelse om å sikre barna riktig i bilen, sier Silje Kristine Hansen, kommunikasjonsrådgiver for Trygg Trafikk. Tallene om folks reiseplaner er hentet fra ny undersøkelse fra Trygg Trafikk og If.