Arendalsuka 2023: Stjeler skjermer i bil oppmerksomheten?

Alt for mange driver med andre ting bak rattet enn å kjøre bil. Forskning viser at uoppmerksomhet bidrar til en tredjedel av dødsulykkene i Norge. Samtidig har berøringsskjermer med ulike menyer og funksjonaliteter blitt normen i nye biler.

Stjeler skjermen oppmerksomheten? Det er tema når Trygg Trafikk inviterer til arrangement under Arendalsuka tirsdag 15.august kl.11:00.

Behov for mer kunnskap om skjermer i bil 

Trygg Trafikk har sammen med Fremtind forsikring satt i gang en studie med SINTEF og Nord universitet, for å avdekke hvor mye oppmerksomhet skjermen stjeler under kjøring.  – I dag er det ingen restriksjoner knyttet til bruk av berøringsskjerm i bil under kjøring.  Vi vet at det å ta blikket bort fra veien medfører risiko, men vi vet alt for lite om hvordan bruk av berøringsskjerm i bil påvirker kjøringen og oppmerksomhetsfordelingen til sjåføren. Det har derfor vært viktig for oss å bidra til å få frem ny kunnskap, sier Bård Morten Johansen, fagsjef i Trygg Trafikk 

Program  

Arrangementet innledes med en presentasjon av funn fra studien “Skjermer i bil”  Deretter blir det panelsamtale med Statens vegvesen, Fremtind forsikring, Volvo Cars Norway, Trygg Trafikk og SINTEF. Noen relevante tema som vil bli belyst er: 

  • Hvordan påvirker skjermer hjernen og oppmerksomheten vår? 
  •  Har bilindustrien skapt et problem eller kan de også bidra med løsninger? 
  •  Hva vil vegmyndighetene gjøre for å redusere antallet ulykker som kan knyttes til uoppmerksomhet bl.a. som følge av skjermer i bil? 

 Medvirkende:

Miriam Kvanvik, Trygg Trafikk – Møteleder Bård Morten Johansen, Trygg Trafikk Dagfinn Moe, SINTEF Guro Ranes, Statens vegvesen Therese Hofstad-Nielsen, Fremtind forsikring Erik Trosby, Volvo Cars Norway   Arrangementet finner sted tirsdag 15.august kl.11:00 i Samferdselsteltet.   Vel møtt! Lenke til arrangementssiden: https://program.arendalsuka.no/event/view/21599 Lenke til facebookearrangementet: https://www.facebook.com/events/579314064355463