– De skjønner nå at små detaljer kan få store konsekvenser

– Nå føler jeg med helt skjelven i kroppen etter å ha hørt historien om Evida, sier tredjeklassinger fra Horten videregående etter å ha hørt en sterkere historie enn vanlig.

I samarbeid med alle skolene i Vestfold står Trygg Trafikk bak skolebesøk for alle tredjeklassinger på videregående skoler i Vestfold. Samlet i Horten kino i forrige uke var det flere som ble grepet av historiene. – Før tenkte jeg på konsekvensene av det å ikke være sikker, men nå har det gått så dypt inn på meg at jeg tenker at livet er kort og man må sørge for de små detaljene for at vi skal kunne ha det bra og overleve sier Elisabeth Halvorsen Walmestad, 3. klassing fra Horten videregående skole. Skolebesøket er delt opp i tre deler hvor ambulansetjenesten snakker om førstehjelp og det å være først på et ulykkessted, politiet om narkotika og deling av bilder og til slutt Evidastiftelsen om trafikkulykker.

Skjelven i kroppen

Hedda Stærfelt (t.v) og Elisabeth Halvorsen Walmestad fra Horten VGS.

Elisabeth og klassekameratene er glad for at de var tilstede i dag sammen med nesten 200 andre, og de tror budskapet nådde inn til elevene. – Jeg har jo lappen selv. Så jeg tenker mye på at nå skal jeg være mer oppmerksom på å kanskje ikke bytte sang på telefonen og heller bare ha på den musikken som spiller enn å ta blikket vekk et sekund. Det kan gå veldig galt. Man blir mer oppmerksom på det å være mer forsiktig. Det var veldig sterke historier, og jeg har ikke lyst til at det skal skje med meg eller dem rundt meg, sier Hedda Stærfelt også hun elev ved Horten videregående skole.

Elevene satt musestille

Historien som satte størst spor hos elevene var det Renate Haugom i Evidastiftelsen som sto bak. Mens Renate forteller om livet til søsteren er det musestille i Horten kino. Ikke en eneste tenåring lager en lyd. Alle som er tilstede blir med på en uvirkelig berg- og dalbane av en historie. En historie på liv og død. – Jeg har fått mye informasjon om sikkerhet og sånne ting, men den siste historien jeg hørte nå traff meg veldig. Og man tenker på konsekvenser av det å kræsje uten å bruke sikkerhetsbelte. Men etter dette fikk jeg et stikk inni meg og tenkte OK, dette her er faktisk ganske alvorlig, sier Halvorsen Walmestad. Evida havnet i en front mot front ulykke på vei hjem fra en bursdagsfeiring hos sin tante. Sjåføren Evida møtte på veien var 18 år og ruset. Mot alle odds overlevde hun og etter lang tids kamp kom hun tilbake til hektene og kunne begynne å jobbe igjen.

Skolebesøk hos 3. klassingene 26 år på rad

Det er ikke første gang distriktsleder i Trygg Trafikk Vestfold står bak skolebesøk i Vestfold. I 26 år har hun bidratt til at alle avgangselever på videregående trinn i Vestfold skal være bedre rustet til å møte trafikken og livet etter endt skolegang.

– På denne dagen blir det mye snakk om det å ta de rette valgene. Vi håper at en slik dag kan få elevene til å tenke seg om en ekstra gang når de står der med en litt dårlig magefølelse og innerst inne vet at det de holder på å gjøre nå, er en veldig dårlig ide. De skjønner nå at små detaljer kan få store konsekvenser. Det å ha tenkt gjennom dette på forhånd kan gjøre dem bedre rustet til å ta de gode valgene framover, sier Magnussen.

Etter at Evida var tilbake på jobb og følte at livet endelig smilte skjer det forferdelige på nytt. Evida omkommer i en ny møteulykke på vei hjem fra jobb.