Førsteklasses myke trafikanter

– Er det noen her som kan hjelpe oss å passe på at de andre i familien tar på seg refleks når det er mørkt ute?

Tekst: Kari Anne Susegg Kvarving  – NTE. Bilder – NTE 45 hender fyker i været. Ingen tvil om at førsteklassingene ved Steinkjer skole skjønner hvor viktig det er å bruke refleks nå som høstmørket er over oss.  Jeg skal si stopp! Nå må du gå inn og ta på deg refleks, sier en av elevene.  

Blir sett 

I forbindelse med Refleksens dag 19. oktober har NTE, Trygg Trafikk og politiet i Trøndelag nok en gang samarbeidet om å dele ut 3000 refleksvester til førsteklassinger rundt omkring i fylket. Derfor har førsteklassingene ved Steinkjer skole fått besøk av Ole Tuset, politikontakt i Steinkjer og Inderøy; Barbro Formo Hanssen, spesialrådgiver Trygg Trafikk Trøndelag og Marte Melhus, sponsoransvarlig i NTE.  Vi i politiet har refleks både på buksa og på jakken vår, sier Ole Tuset.  

Lurt, sier en av førsteklassingene. Da slipper dere å bli kjørt på av en bil. For det er kjempefarlig.  

Det er da også noe av tanken bak utdelingen av refleksvestene. Det å bruke refleks er en enkel måte å bli sett på, og de ekstra sekundene du er synlig for bilistene, kan være forskjellen mellom liv og død.  Og derfor er det veldig viktig å bruke refleks når det er mørkt ute; både når dere går til skolen på morgenen og når dere går hjem på ettermiddagen, sier Barbro Formo Hanssen.  

Bruk hjelm!

I tillegg til å snakke med førsteklassingene om refleks, er samtalen innom alt fra å bruke bilbelte til å bruke sykkelhjelm.  Jeg er kjempegod til å bruke belte, for ellers kan jeg dette ut av bilen, forteller en av ungene.  Men pappa har ikke hjelm når han sykler, forteller en annen forskrekket. Jeg må kjøpe en til ham tror jeg.   At barna forstår hvor viktig det er å være trygge i trafikken, er det i alle fall ingen tvil om.  Og så er det veldig lurt at vi ikke er med i ulykker, for da kan politiet heller fange tyver, mener en av elevene.  Med så oppvakte unger som dette, ser fremtiden lys ut!