Fremskritt innen trafikksikkerhet skal gagne alle

Siden 1950-tallet har Volvos forskere jobbet utrettelig med å utvikle nye sikkerhetsløsninger for å redde liv, og delt funnene med resten av verden. – Det har aldri vært et alternativ å sitte på denne kunnskapen alene, sier Carsten Torp, fagansvarlig for sikkerhet i Volvo Cars Norge.

Spør du mannen i gata om han har hørt om Nils Bohlin, vil nok de fleste riste på hodet. Men få mennesker gjennom historien har reddet flere liv enn den svenske ingeniøren. I 1959 utviklet Bohlin og hans kollegaer i Volvo det moderne tre-punkts sikkerhetsbeltet, som fortsatt brukes i moderne biler den dag i dag. Det er estimert at beltet har reddet minst én million menneskeliv i løpet av de siste 60 årene, ettersom Volvo delte patenten med resten av bransjen.

Deler på kunnskapen

Kunnskapsdeling har nemlig helt siden starten stått sentralt i Volvos forskningsarbeid. Alle selskapets største innovasjoner har blitt delt med resten av verden, enten det gjelder sikkerhetsbeltet, bakovervendte barneseter, sidekollisjonsputer eller oppblåsbare kollisjonsgardiner. – Vårt mål har alltid vært å gjøre trafikken tryggere for alle, ikke bare de som kjører en Volvo. Da er det essensielt at alle fremskritt vi gjør, kommer alle til gode. Vi bruker vår forskning og kunnskap til å utvikle innovative sikkerhetsløsninger, men det har aldri vært meningen at denne kunnskapen kun skal gagne oss selv, sier Carsten Torp, fagansvarlig for sikkerhet i Volvo Cars Norge. E.V.A.-initiativet fra 2019 er et godt eksempel på Volvos innsats innen kunnskapsdeling. E.V.A. står for Equal Vehicles for All (like kjøretøy for alle), og i prosjektet gjorde Volvo all forskning fra forskningsteamet Volvo Traffic Accident Research Team åpent tilgjengelig. Teamet hadde samlet og analysert data siden 1970 fra til sammen over 40.000 biler og 70.000 passasjerer, og formålet med prosjektet var å gjøre trafikken sikrere for alle – ikke bare gjennomsnittsmannen, som hovedvekten av trafikksikkerhetsforskning historisk har fokusert på.

En arena for deling

Onsdag 27. april gjennomfører Trygg Trafikk den årlige Trafikksikkerhetskonferansen, landets fremste arena for deling av kunnskap, erfaringer og arbeid innen trafikksikkerhet. Volvo og Trygg Trafikk inngikk nylig et langsiktig strategisk samarbeid, og bilmerket er også hovedsponsor for årets arrangement. Jan Ivarsson, en av Volvo Cars’ fremste sikkerhetseksperter vil også selv bidra under konferansen med et eget innlegg og deltakelse i en panelsamtale.

Jan Ivarsson – Senior technical advisor safety

– Jeg ser fram til å bidra til denne viktige konferansen siden sikkerhet for alle som ferdes i trafikken er en av Volvo Cars’ kjerneverdier. Kunnskapsdeling mellom fagmiljøer, næringsliv, myndigheter og akademia er helt essensielt i vårt felles arbeid med å oppnå best mulig trafikksikkerhet for alle, sier Jan Ivarsson, Director, Senior Technical Advisor Safety i Volvo Cars.

Les mer om Volvo og bilsikkerhetLes mer om Volvo og sikkerhetsinnovasjonerVolvo er Trygg Trafikks hovedsamarbeidspartner i Trafikksikkerhetskonferansen 2022