Lar du deg distrahere når du kjører bil?

I så fall er du ikke alene. Uoppmerksomhet i trafikken er en faktor i én av tre bilulykker. Hva er det som distraherer oss så til de i grader i dag? Det er flere ting, men «vår beste venn» er blitt verstingen.

Mobilen – vår forlengede arm

Mobilbruk er en kjent årsak til ulykker. Selv om håndholdt mobil under kjøring ble forbudt allerede i 2000, klarer vi fortsatt ikke å la den være. Én ting er å bruke handsfree – eller håndfri – når vi snakker med folk underveis, noe helt annet er å sjekke sosiale medier og e-post. Det er ulovlig, rett og slett. Blir du tatt, får du bot på 7450 kroner og tre prikker. Har du en prøveperiode, får du seks prikker. 

Ikke bare samtaler underveis

I en undersøkelse utført av YouGov for Volvo og Trygg Trafikk i juni 2022, svarte mer enn hver fjerde bilfører at de har blitt distrahert av mobilens varslinger under kjøring. Like mange sier de har brukt den selv mens de kjører. Over 1000 førere svarte på undersøkelsen, og nesten halvparten av dem (43 prosent) hadde sendt SMS under kjøring. Fire av ti snakket i håndholdt mobil, mens én av fire var på nettet eller sosiale medier. 

  • En mobil som blinker og ringer, er en nesten uimotståelig fristelse for oss mennesker, sier atferdspsykolog Dagfinn Moe. Vi er rett og slett for svake for alt som er nytt og vil ha med oss det som skjer, forklarer han. 

Som seniorforsker ved SINTEF studerer han hvordan vi oppfører oss i trafikken. Det krever mye tankearbeid å være en god sjåfør. Tre spørsmål bør tikke rundt i topplokket hele tiden, ifølge Moe: 

  • Hva kan skje her?
  • Hvor kan det skje noe?
  • Og når? 

Hvis du da svarer på en melding eller strekker deg etter noe i baksetet, klarer du neppe å konsentrere deg nok om selve kjøringen.  

Dødsfarlig

Hvis du kjører i 80 kilometer i timen og tar blikket av veien i fem sekunder, hvor langt har du kommet da? Hele 110 meter, faktisk. Lukk øynene i fem sekunder og kjenn etter. Tenk deg at du sitter bak rattet i fint driv uten overblikk. Null kontroll. Det er som å løpe 110 meter hekk i blinde, det kan jo ikke gå bra. Vender vi blikket bort fra veien i mer enn to sekunder, kan vi selv bli et farlig hinder for våre medtrafikanter. Hvorfor i all verden gjør vi det da?  

Sett mobilen i bilmodus

Vi mennesker er nysgjerrige av natur. Ved å aktivere bilmodus på mobilen vil du unngå å bli distrahert av varsler mens du kjører. Den minner om flymodus som de fleste er godt vant med, mens bilmodus har hittil få visst om. Undersøkelsen (YouGov) viste at nesten 3 av 4 ikke kjente til den. Kun 11 prosent svarte at de hadde brukt bilmodus. Derfor har Trygg Trafikk, i samarbeid med Volvo, kjørt en kampanje i sommer for å gjøre folk oppmerksomme på denne enkle, men livsviktige funksjonen. Hos Apple heter den Bilkjøring og hos Android er navnet Kjøremodus. 

Enkel å bruke

Du trenger kun å aktivere bilmodus én gang. Da går den automatisk på når du er i fart. Ja visst, den registrerer sykkelturen din også, men det kan du velge å slå av (eller la varslinger vente til du er fremme). Du kan også legge inn en automatisk SMS til dem som prøver å kontakte deg når du er opptatt i trafikken.  Aktiver bilmodus nå, så redder du kanskje liv. Ikke noe å vente med, vel? Den beste sjåføren er den som ikke blir distrahert.