Møtte russen med helikopter

Sol og fint vær. En bil frontkolliderer i 80 km/t. Luftambulansen kommer, men bilisten lar seg ikke redde og blir kjørt bort i begravelsesbil. Kontrastene er store når russen i Nordhordland får oppleve en iscenesatt «dødsulykke». Målet er en glad og sorgløs russetid.

500 russ og andre elever ble 23. april vitne til en alvorlig trafikkulykke. Det hele var heldigvis iscenesatt, men elevene fikk likevel inntrykk som speiler virkeligheten: Hvert år blir mellom 5 og 15 mennesker drept eller hardt skadd på veiene i Nordhordland. – Russetiden skal være fyllt av moro og gode opplevelser, og vi ønsker å bidra til at denne tiden ikke blir ødelagt av trafikkulykker. Russearrangementet i Knarvik har i flere år gitt mange tusen ungdommer en opplevelse de ikke vil glemme. Ved å vise hva som faktisk skjer med bil og passasjer i en alvorlig ulykke, håper vi å bidra til at russen kjører forsiktig i russetida, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk. I april og mai deltar Trygg Trafikk i gjennomføringen av flere lignende arrangementer over hele landet.

Livet etter ulykken

En bil ble sluppet i asfalten fra en høyde på 28 meter. Dette tilsvarer kollisjon i en hastighet på 80 km/t rett i en fjellvegg. De massive skadene som oppsto var en tankevekker for russen. Etter ulykken kom redningspersonell til stedet. De fikk «skadde» ut av bilen og demonstrerte forsøk på gjenopplivning. Etter demonstrasjonen bar det videre til Knarvik kirke. Der fikk russen høre sterke historier fra personer som har opplevd dødsulykker på veiene: Den ene soner en dom for uaktsomt drap. I amfetaminrus kjørte han i hjel en familiefar. Det andre foredraget ble holdt av en yrkessjåfør som opplevde at to unge jenter omkom i kollisjon med vogntoget han kjørte.