Onkel Snorre tar med trafikksikkerhet i leken på SFO

Skuespillerne fikk utdelt en takkegave for innsatsen. Fra venstre: Lena Westrum, Olaf Johannes Krokli, Maja Darre Eriksen, regissør Åsmund Janøy, Maria Jørgensen, Kasper Aasen og Onkel Snorre spilt av Erik A. Schjerven. Han har med seg lille Harriet på rundt 1 år. Foto: Nina Gjervik / Trygg Trafikk

Skuespillerne fikk utdelt en takkegave for innsatsen. Fra venstre: Lena Westrum, Olaf Johannes Krokli, Maja Darre Eriksen, regissør Åsmund Janøy, Maria Jørgensen, Kasper Aasen og Onkel Snorre spilt av Erik A. Schjerven. Han har med seg lille Harriet på rundt 1 år. Foto: Nina Gjervik / Trygg Trafikk.  

På Krokstad barneskole ble det holdt en storslått premierefest for filmserien Onkel Snorre – en milepæl i trafikksikkerhetsopplæringen på SFO.

For ett år siden lånte Krokstad barneskole i Drammen ut lokalene sine til filmopptak. Her skulle det produseres nytt læringsmateriell om trafikksikkerhet for barn i skolefritidsordningen (SFO). Tirsdag 30. april var det endelig klart for visning i de samme lokalene. 
 
I et storslått arrangement i regi av Trygg Trafikk ble den røde løperen rullet ut for å feire premieren på Onkel Snorre. En serie med pedagogiske filmer laget spesielt for SFO for å lære barn om trafikksikkerhet. Det er første gang Barnas Trafikklubb lager innhold rettet mot denne arenaen, og dermed forankrer SFO sin plass i trafikksikkerhetsopplæringen. 

Trygg Trafikk åpner premierefesten. Fra venstre: Tone Helstad Glomsrud, Lena Westrum, Nina Gjervik. Foto: Roy Hansen/ Eikernytt.  

Rød løper – og aktivitetsmatte – er en selvfølge når det er premierefest! Foto: Lena Westrum / Trygg Trafikk.

Fornøyd publikum

Denne dagen var det barna som var æresgjestene. Med skuespillerne til stede, inkludert selveste Onkel Snorre, ble kunnskap om trafikksikkerhet formidlet på en morsom måte på stort lerret i gymsalen – til stor begeistring for de nesten 300 elevene fra 1. til 4. trinn ved skolen.  

– Dette ble et så utrolig bra opplegg! Vi gjennomførte to filmvisninger, og det var lett å se at barna koste seg skikkelig. Å se at filmene ble godt mottatt betyr mye. Det var høy latter å høre gjennom gymsalen idet Onkel Snorre startet jobben sin på SFO, forteller en lattermild Tone Helstad Glomsrud, spesialrådgiver i opplæringsavdelingen. 

Trafikkopplæring på barnas premisser 

– Dette markerer et viktig steg i tilnærmingen til trafikksikkerhetsopplæring i skolen, forklarer Tone videre.  

Onkel Snorre er ikke bare en serie med filmer; det er resultatet av et samarbeid mellom Utdanningsdirektoratet og Barnas Trafikklubb, hvor barna er både formidlere og mottakere. Mens tidligere initiativer primært har formidlet informasjon om trafikksikkerhet til foreldre og lærere, representerer Onkel Snorre en mer direkte tilnærming til målgruppen, som er barna. Barn-til-barn-formidling er en stor del av det som gjør Onkel Snorre-filmene til det de er. 

– Disse filmene understreker betydningen av å gi barn god kunnskap om trafikksikkerhet fra tidlig alder, forklarer Lena Westrum, avdelingsleder for Opplæring i Trygg Trafikk.  

– Ettersom mange barn starter og avslutter dagen sin på SFO, er det en nyttig og viktig arena å inkludere i formidlingsarbeidet vi gjør mot skolen. Ved å integrere trafikksikkerhetsopplæring som en del av SFO-programmet, gir Onkel Snorre barna de nødvendige verktøyene for å trygt navigere i trafikken rundt skolen og i nærområdet, forklarer hun videre.

Nærmere 300 par føtter tuslet opp trappene til premierevisning på Krokstad skole. Foto: Lena Westrum / Trygg Trafikk. 

Mer innhold i Barnas Trafikklubb 

Filmene er publisert på nettsiden til Barnas Trafikklubb som en del av tilbudet rettet mot SFO. Nettsiden gir fri tilgang på en rekke andre pedagogiske aktiviteter og innhold tilpasset barnehage og skole, et tilbud til alle som ønsker å delta i den viktige oppgaven med å lære barn om trafikksikkerhet.  

– Premieren på Onkel Snorre er mer enn bare en filmvisning; den representerer et viktig steg mot å skape tryggere skoleveier og mer trafikksikre samfunn. Gjennom samarbeid, engasjement og kreativitet ser vi hvordan trafikksikkerhetsopplæring kan gjøres relevant og givende for barna selv, avslutter Lena Westrum.