Skal «dulte» unge voksne til å bruke refleks

Sammen med mange gode samarbeidspartnere har Trygg Trafikk Innlandet gjennomført mange aktiviteter i tilknytning til refleksdagen for å få flere unge til å bruke refleks, blant annet har mange av studiestedene blitt besøkt av refleksbilen.

«Dulter» litt i atferd og holdninger

I forkant av refleksdagen mottok Innlandet midler fra Gjensidigestiftelsen i form av konsulentbistand der en prosjektgruppe har jobbet frem forslag til hvordan man skal få unge voksne til å bruke refleks ved hjelp av «nudging», som oversatt til norsk betyr dulting.

Regionleder Marianne Mittet Solbraa.

– Vi skal prøve å nå målgruppen på en annen måte enn tidligere. Vi skal dytte, tipse, pirke bort holdninger og adferd, men uten å bruke pekefinger. Det er en spennende tilnærming jeg virkelig har tro på, sier regionleder i Trygg Trafikk, Marianne Mittet Solbraa. I år har Trygg Trafikk kjørt rundt i Innlandet med en refleksbil stappfull av reflekser. I tillegg har de syklet rundt med sykkelvogn som er fylt opp med reflekser folk kan ta. Nytt av året er at det er laget egne reflekssanger naturlig nok med tittelen «reflex yourself».

Barn lagde reflekstre til høgskoleelevene

Dagen før refleksdagen – som en liten tjuvstart – besøkte 1. klasse fra Rollsløkka barneskole Høgskolen i Innlandet sitt campus på Hamar og lagde et «reflekstre».

Klara (t.h) og Gloria (t.v) syntes det var gøy å lage et reflekstre.

Barna hang opp refleksene i treet for å minne alle voksne på at mørketiden er her og det er viktig å bruke refleks. – De som kjører bilen kan ikke se deg hvis du ikke har på refleks, da kan de kanskje tro at ingen er der. Så det er veldig bra og viktig å bruke refleks, sier Gloria fra 1. klasse ved Rollsløkka skole. – Det er så fint å få barna, som er flinke til å bruke refleks, til å minne oss voksne på å finne de frem. Nå håper vi at studentene ser reflekstreet og går på «refleksslang», sier Solbraa.

Felles front for refleks

Refleksdagen startet med utdeling av reflekser til pendlere på togstasjonen. De fikk årets refleksdagsreflekser designet av Vebjørn Sand. Morgenfriske samarbeidspartnere fra Norges Lastebileier-forbund (NLF) og Hamar Naturskole, samt stortingspolitiker Tor André Johnsen(FRP) bidro. Selv om reflekser deles ut årlig og tilgjengeligheten bør være god, oppgir kun 9 % av de under 30 år at de alltid bruker refleks i mørket. Det viser en spørreundersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Trygg Trafikk. – Refleks er utrolig viktig, og en selvfølge at du og jeg og alle andre burde bruke. Men det er mange som glemmer det, vi tenker ikke på det og de blir liggende i skuffen hjemme, sier Tor André Johnsen.

Tor André Johnsen delte ut reflekser, også til partikollega Truls Gihlemoen.

59 % oppgir at de ikke bruker refleks rett og slett fordi de glemmer det. – Derfor er denne bevisstgjøringen på refleksdagen viktig. Du kan ikke få gjentatt det med bruk av refleks ofte nok. Jeg ble veldig glad når Marianne ringte meg og hørte om jeg ville være med, sier Johnsen. Ønsker du å høre reflekssangene? De er tilgjengelig på YouTube: