Sommertips til bilturen

I ferien kjører vi ofte på ukjente steder og under uvante forhold, med mange i bilen. Det kan være stor trafikk og mange andre trafikanter å ta hensyn til.

Ta det rolig og sørg for å ha tid til å kunne holde fartsgrensene, takle forsinkelser, og legge inn gode pauser. I tillegg er det viktig å huske at en fullpakket bil har helt andre kjøreegenskaper enn biler uten last.

10 sommertips fra Trygg Trafikk

 1. Hold fartsgrensen, hold avstanden

  Høy fart er den vanligste årsaken til at folk omkommer eller bli hardt skadet i trafikken. Husk også avstand til bilen foran: Tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.
 2. Bruk beltet riktig

  Sjekk at alle i bilen bruker bilbelte riktig. De minste skal sitte i bakovervendt bilstol tilpasset deres vekt. Større barn og voksne skal ha beltet stramt over hoftene og skulderen. Det er farlig å ha beltet under armen eller over magen.
 3. Hold fokus

  30 prosent av ulykkene skyldes uoppmerksomhet. Hold fokus på veien, ikke surf eller tast på mobilen mens du kjører. Bruk håndfriutstyr. Stopp når du er trøtt. Se www.holdfokus.no
 4. Pakk smart og unngå løse gjenstander

  Pakk de tyngste tingene nederst, og langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. En iPad på 0,5 kg vil i en bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 10 kilo. Ha aldri løse gjenstander på bagasjehylla eller liggende løst andre steder i kupeen.
 5. Kjæledyr

  Sørg for å sikre kjæledyr når du kjører. For store hunder er det sikrest med et solid transportbur i bagasjerommet. Mindre dyr kan plasseres i bur på gulvet inntil forseteryggen.
 6. Husk varseltrekant og refleksvest

  Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da finner du den lett også hvis du blir påkjørt bakfra og bagasjelokket er vanskelig å få opp. Refleksvesten gjør deg synlig for andre.
 7. Unngå bilsyke

  Ta pauser og sørg for frisk luft. Bilsyketabletter og magnetarmbånd hjelper på bilsyke. Dropp melk og mye søtt rett før turen. Aggressiv kjørestil med mye gassing og bremsing gir lett kvalme.
 8. Vann bilføreren

  For lite væske kan gi trette sjåfører. Sørg for å ha med nok drikke på ferieturen, helst vann.
 9. Sjekk dekkene og lufttrykket

  For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Slitte dekk øker risikoen for vannplaning ved regnvær på varm asfalt.
 10. Campingvogner

  Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgjørende for at du ikke mister hengeren, så sørg for at de alltid er i god stand. Ta hensyn til andre trafikanter og slipp dem forbi for å unngå kø.