Trafikk populært på ungdomsskolen

Valgfaget trafikk er blitt populært blant elever i ungdomsskolen. Den siste tiden har Trygg Trafikk fått mange henvendelser fra lærere om faget.

Lærerne Hildegunn Mikkelsplass og Johnny Adler Aakerman sitter og ser inn i kameraet.

Målet med faget er å gi elevene kunnskap og kompetanse som skaper trygge trafikanter. De skal reflektere over egen rolle og eget ansvar i trafikken. – Alle på 9.trinn på vår skole tar faget. Det er nok fordi trafikk er et mer praktisk fag enn en del andre, sier Hildegunn Mikkelsplass fra Nes ungdomsskole. Trafikalt grunnkurs kan inngå i valgfaget og er gratis for elevene. Mikkelsplass tror dette også gjør faget populært.

Mange tar kontakt

Trygg Trafikk opplever stor interesse blant lærerne for det nye valgfaget. – Det er mange spørsmål om organisering og hva slags materiell som er tilgjengelig. Det virker som mange skoler starter opp valgfaget denne høsten, sier seniorrådgiver Elisabeth Natvig i Trygg Trafikk. Organisasjonen har jevnlig kontakt med lærere gjennom en ordning der lærerne er ambassadører for Trygg Trafikk. To ganger i året samles disse lærerne for å få faglig påfyll og dele erfaringer med hverandre. På samlingen 17. september var valgfaget et av temaene. Både Nes og Haugjordet ungdomsskole tilbyr i dag trafikk som valgfag. – Vi tilbyr våre elever på 9. trinn valgfag trafikk inkludert trafikalt grunnkurs. Da har de faget i god tid før de begynner med øvelseskjøring, forteller Mikkelsplass.

Bedre trafikanter

Trafikalt grunnkurs består av 17 timer undervisning. Valgfaget derimot går over et år og elevene får 57 timer undervisning. Det er en markant forskjell. – Med det nye valgfaget har jeg bedre tid til temaer som er viktig for å ferdes i trafikken. Skal elevene bli trygge trafikanter tror jeg de trenger mer tid enn 17 timer, sier Johnny Adler Aakerman fra Haugjordet ungdomsskole i Langhus.

Trygg Trafikk hjelper gjerne

Trygg Trafikk har hatt en viktig rolle i utviklingen av lærerplanen og veiledning til lærerne. I tillegg har organisasjonen laget en oversikt på tryggtrafikk.prod.dekodes.no med forslag til aktiviteter og innhold til faget. – Trygg Trafikk håper at både lærere og elever syntes faget er lærerikt og spennende. Vi har mye informasjon på våre nettsider som kan være til hjelp, avslutter Natvig.