Trygg Trafikk
If Forsikring
90-tallet:

Bilferie på 90-tallet: Praten gikk fra Norge til Danmark

Det er ikke så lenge siden det måtte mer enn en skjerm til for å underholde de minste i baksetet. Lisa Sordal har mange gode minner fra opplevelsesrike bilturer til Danmark og Setesdal.

Les mer

– Noe av det koseligste jeg vet om er å sitte på med mor og far fordi vi alltid skravler hele veien. Slik var det også da jeg var liten. Men man gjør jo ikke det når barna sitter med en iPad! sier Lisa Kittelsen Sordal fra Kristiansand.

Da hun var liten, reiste familien ofte til Danmark med bil og båt. Besteforeldrenes gård i Setesdal ble også hyppig besøkt.

Lisa husker godt at foreldrene på lange bilturer la inn mange stopp langs veien. Da fikk de strukket på beina og luftet hodet – men bonusen var at Lisa og søstrene fikk se mange nye steder. Og siden familien kjørte den samme veien til Setesdal ofte, minnes Lisa at det var spennende å se etter kjente landemerker langs veien.

– Jeg tror det er fint for barn å bli stimulert med «ekte» inntrykk og fysisk aktivitet. iPad og skjerm gjør bilturen lettere for foreldrene enn for barna, mener hun.

Slik finner du riktig bilstol:
Hvilke regler gjelder og hvilken bilstol skal vi kjøpe?
Lisa er oppvokst med bilferie i forovervendt bilstol i baksetet. – Dette må ha vært slutten på en lengre biltur der jeg og min søster har blitt bestukket med iskrem.

Internett skaper trafikkvett

Lisa er 90-tallsbarn og har vokst opp uten smarttelefon og nettbrett. Selv om hun har gode minner fra tiden uten digitale duppedingser, tror hun Internett er en viktig årsak til at trafikksikkerheten øker.

– I dag finner man masse nyttig informasjon om hvordan man sikrer barn i bil og hvor man kan finne de beste produktene. Foreldrene våre tok nok alle forholdsreglene de kunne basert på informasjonen og produktene de hadde tilgjengelig den gangen.

Bilstolvelgeren er en av mange digitale gratistjenester som gjør det enklere å velge riktig bilstol. Tjenesten er laget av Trygg Trafikk med støtte fra forsikringsselskapet If.

Bilstolvelgeren anbefaler produkter basert på retningslinjer, anbefalinger og krav. Tjenesten er helt uavhengig og anbefaler ikke spesifikke modeller og merker.

Hvorfor bør de små barna sitte i bilstol mot kjøreretningen?
Finn ut hvorfor her

Selv opplevde ikke Lisa og familien noen skumle situasjoner i bil som ung. Hun er likevel klar på at alt absolutt ikke var bedre før.

Har du tenkt på at:

Det er ikke bare passasjerene som bør være godt sikret i bilen. Nettbrett, skjermer og andre lignende gjenstander skal alltid være fastmontert i et solid feste som ikke løsner ved en eventuell bråbrems.

Trafikken er uforutsigbar

I 1969 omkom 103 barn på norske veier. I 2019 omkom ingen barn. Lisa mener det er mange faktorer som er årsak til den positive statistikken. Hun tror blant annet at konsekvensene av uaktsom kjøring er større nå enn de var før.

– En annen viktig faktor er media. Vi ser resultatene av bilulykker og konsekvensene av dem, og det gjør oss mer oppmerksomme.

– Min trygge barndom i bil er et resultat av at foreldrene mine var forsiktige og at vi aldri traff på noen uvørne bilister.

Hun mener det er viktig å ta innover seg at egne forholdsregler ikke alltid er nok for å unngå ulykker.

– Trafikken er uforutsigbar. Derfor må man alltid sørge for å være godt beskyttet.

Utforsk korktavla