Trygg Trafikk
If Forsikring

Slik finner du riktig bilstol

Når vi blir foreldre, er det mange nye spørsmål å ta stilling til og mye nytt å lære. Ett slikt tema er hvordan frakte barnet med oss i bilen på en trygg og sikker måte. Hvilke regler gjelder og hvilken bilstol skal vi kjøpe?

Les mer

I en undersøkelse gjennomført av Trygg Trafikk sommeren 2020, svarte 71 prosent at de kjøpte bilstol i butikk, 14 prosent kjøpte på nett og 12 prosent kjøpte brukt. 7 av 10 svarte at de hentet inn informasjon fra bilstoltester på nett før kjøp. Tallene viser at informasjon på nett blir stadig viktigere, men at det store flertallet fortsatt vil prøve bilstolen i butikken.  

3 ting du må vurdere for å finne riktig bilstol

Det er spesielt tre ting som er avgjørende for hvilken bilstol dere bør velge:

  1. Hva er barnets vekt, høyde og alder? Dette er viktig informasjon for å finne en bilstol som passer. Bilstolene har vekt- og/eller høydegrenser som må følges.
  2. Hvordan sitter barnet i bilestolen? Barn er forskjellige og derfor må du finne en bilstol som passer ditt barn og som gjør at barnet sitter komfortabelt. Prøv derfor bilstolen før kjøp. 
  3. Hvilken bil og monteringsalternativer har dere? Ta med bilen til butikken slik at du får sjekket at bilstolen står godt i deres bil og at den monteres riktig.

Kjenn reglene

Når dere skal bli foreldre, er det viktig å sette dere inn i de reglene som gjelder for sikring av barn i bil. Den første viktige hovedregelen er at barn skal sikres i barnesikringsutstyr fram til de er minst 135 cm høye. Det vil si at barn bør sitte i bilsete eller beltestol til de er 10-12 år. Barnesikringsutstyret må være godkjent etter ECE r 44 04 eller 129. Hva bilstolen er godkjent for, står på stolen.

- Vi oppfordrer alle nybakte foreldre til å innarbeide gode vaner både hos seg selv og hos barna tidlig. Det å sikre barna godt, kan være forskjellen på liv og død i en kollisjon, og da er valget enkelt, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Silje Kristine Hansen.

For de helt minste barna, sier regelverket at babyen skal sitte bakovervendt til minst 9 kg eller 15 måneder – avhengig av hvilken bilstol dere velger. Men Trafikk anbefaler at barn fortsetter å sitte bakovervendt mye lenger enn det – så lenge som mulig, til barnet er minst 4 år.

Bakovervendt til minst 4 år – opptil 5 ganger sikrere

Årsaken til at de minste barna bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, er at barn ikke er små voksne. Barna har en annen kroppsbygning enn oss voksne og trenger derfor tilpasset beskyttelse. De har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet.

Når barnet sitter bakovervendt, blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre på hode og nakke.

Ønsker du mer informasjon om hvorfor barn bør sitte bakovervendt? det finner du her!

Myter om bakovervendt

Marie Helene Haavardsholm, Brand og Produkt Direktør i Besafe, som er den eneste norske bilstolprodusenten, mener at det er en rekke myter om bakovervendte bilstoler. Blant annet at barnet for eksempel ser mye mindre når de sitter bakovervendt.

- Dette stemmer ikke. Det er stor forskjell på å sitte å se inn i stolryggen foran eller å sitte høyt oppe og kunne se ut av sidevinduene og bakvinduet på bilen. Mange foreldre tror også at det er ubehagelig for barn å sitte med bøyde ben, men det er faktisk en helt naturlig stilling for et barn, sier Haavardsholm.

Man kan velge mellom beltemontert og ISOfix-montering. ISOfix-montering er enklere å installere og det er mindre risiko for feilbruk. Samtidig er det mange av de beltemonterte stolene som kan brukes lengre enn de ISOfix-monterte.

Hvor bør vi begynne? – Bruk Bilstolvelgeren

Halvparten av alle småbarnsforeldre synes det er vanskelig å forstå informasjon om sikringsutstyr for barn og å finne ut hvilken bilstol som er den beste for sitt barn. Bilstolvelgeren er et hjelpemiddel for alle foreldre som lurer på hvilken type bilstol de skal velge. Her legger dere inn informasjon om barnets vekt, høyde og alder og får dermed et resultat som viser hvilken type bilstol som er aktuell for dere. Verktøyet er leverandøruavhengig og utviklet av Trygg Trafikk med støtte fra If. 

Prøv bilstolvelgeren her!

- Det er vanskelig å finne riktig sikringsutstyr for barna og det er mange varianter i markedet. Derfor er det veldig lurt av foreldre å benytte de hjelpemidler som finnes, og da er Bilstolvelgeren et godt sted å begynne. Det er også mulig å søke kunnskap hos forsikringsselskapene eller gjennom svartjenesten hos Trygg Trafikk, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Prøv utstyret før kjøp

Alle barn er forskjellige, og en bilstol bør passe godt akkurat til ditt barn. Derfor må du finne stol og utstyr som passer til ditt barn og deres behov. Et godt råd er alltid å prøve utstyret før kjøp. 

- Ta også med bilen stolen skal stå i, da vet du at bilstolen passer til barnet og står godt i bilen. Velg en bilstol barnet kan bruke lenge, sier Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Våre viktigste tips:

Bruk barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.

Utforsk korktavla