Trygg Trafikk
If Forsikring
80-tallet:

Drømmeferien på fire hjul

Til tross for at hun nesten alltid ble bilsyk, elsket Anita å reise på bilferie som liten. Bilferier på 80-tallet var helt annerledes enn i dag, mener hun.

Les mer

– Jeg har mange gode minner fra min fars Toyota Corolla som vi kjørte rundt i på 80-tallet. Bilen hadde faktisk bilbelter, men det var selvfølgelig ingen bilseter til oss små, forteller Anita Marenze Meyer fra Larvik.

På starten av 80-tallet bodde Anita sammen med foreldrene og to småsøsken i Vatnaleiren, hvor faren hennes jobbet som offiser.

– Pappa samarbeidet faktisk med Trygg Trafikk om sykkelhjelmer på denne tiden. Han tvang oss til å bruke hjelmene, som egentlig bare var isopor, til og fra skolen – noe som førte til erting fra klassekamerater. Ingen andre brukte det på den tiden, sier hun.

Trafikksikkerhet var rett og slett ikke like utbredt på denne tiden – verken på to eller fire hjul. Og selv om faren til Anita viste stor interesse for sikkerhet var også hennes oppvekst preget av tvilsomme valg rundt sikring av barn i bil.

– På tur med bilen lå lillesøsteren min som regel i armene til mamma eller i dypvogn sikret med et par stropper i baksetet – selve vognen var da sikret, men ikke barnet. Da broren min kom til verden ble det snekret en liten kasse til han i baksetet, forklarer Anita.

Slik finner du riktig bilstol:
Hvilke regler gjelder og hvilken bilstol skal vi kjøpe?
En fire år gammel Anita sitter på panseret til en blå Toyota Corolla og smiler fra øre til øre.
KLAR FOR TUR: Fire år gamle Anita på panseret til farens Toyota Corolla.

Se Anita fortelle om bildet

Se video

Sommeren 87 – verdens beste ferie

Når Anita tenker tilbake på barndommen på 80-tallet er det en spesiell ferietur som skiller seg ut.

– Sommeren 87 dro hele familien med tanter, onkler, fettere og kusiner ut på Europatur i bil. Målet var Italia, og på vei dit dro vi innom flere land. Selve ruten var litt på måfå og jeg husker at sjåførene i hver bil hadde walkie talkies som de brukte til å planlegge hvor vi skulle kjøre videre, sier Anita.

Denne turen prates det fortsatt om med stor nostalgi i Anitas familie, og det er lett å kun huske de gode stundene. Det som fort blir glemt er de varme, klamme bilene uten aircondition, kassettspilleren som ikke virker, bilsyke barn og krangling i baksetet.

– Vi var nok flinkere til å kjede oss før i tiden. Vi telte farger på bilene som kjørte fordi og underholdt oss selv. Og lykken var virkelig stor da jeg fikk meg en walkman til å høre på underveis.

Ikke gjør disse feilene:
Se hvordan du sikrer barnet ditt riktig

På tur med egne barn

I dag jobber Anita som legevaktsoverlege i Sandefjord. Hun er gift og har blitt mor til to barn. Ifølge Anita er det stor forskjell på bilturene hun selv hadde som barn, og bilturene hun tar sine egne barn med på i dag.

– I dag er verden en helt annen og alle detaljene helt ned til å huske å ta av boblejakken før barnet settes i bilsetet er nøye gjennomtenkt og planlagt.

Et portrettbilde av en voksen og smilende Anita.

OPPTATT AV SIKKERHET: I dag har vi mer kunnskap om sikring av barn i bil og Anita er opptatt av sikre sine barn bedre enn hun selv ble.

Barna til Anita har i dag blitt fem og elleve år gamle, og familien på fire tar seg ofte en bilferie til Polen for å besøke familie der.

– Bil er ofte et bedre alternativ enn fly når vi er fire stykk som reiser sammen. Og selv om barna ikke har helt den samme tålmodigheten som vi hadde på 80-tallet, har vi heldigvis nettbrett til å underholde dem på veien, avslutter Anita.

Utforsk korktavla