Hjelm med kjørebriller

Lett MC

En lett motorsykkel, i Norge ofte referert til som lett MC, er en type motorsykkel som er definert av dens motorstørrelse, effekt, og i noen grad vekt, i henhold til norsk regelverk.

Mens definisjonen av en lett motorsykkel kan variere internasjonalt, er de spesifikke kriteriene for en lett MC i Norge som følger: 

  • Motorstørrelse: En lett motorsykkel i Norge har en motor med et sylindervolum på ikke mer enn 125 kubikkcentimeter (cc). 
  • Effekt: Motoren skal ikke ha en effekt på mer enn 11 kilowatt (kW), som tilsvarer omtrent 15 hestekrefter. 
  • Vekt: Det er ikke spesifikt en øvre vektgrense for lett MC i Norge, men motorsyklene i denne klassen er generelt lettere og mer håndterbare enn større motorsykler. 
  • Aldersgrense for førere: I Norge kan man ta førerkort for lett motorsykkel (klasse A1) fra 16 års alder. Dette gir rett til å føre lett motorsykkel opp til 125 cc og med en maksimal effekt på 11 kW. 
  • Førerkortklasse: For å kjøre lett MC i Norge kreves det et spesifikt førerkort, klasse A1. Dette er en lavere kategori enn klasse A2 og A, som er for større og kraftigere motorsykler. 

Disse kriteriene er utformet for å gjøre lett MC tilgjengelig for yngre førere og for å sikre en trygg introduksjon til motorsykkelkjøring. Lett MC er et populært valg for førstegangskjøpere og de som ønsker en enkel og effektiv måte å navigere i trafikken.