Mann med grått skjegg med solbriller, sykkelhjelm og hansker på. Han holder seg til brillene og er blid.

Riktig bruk av sykkelhjelm 

Riktig bruk av sykkelhjelm er viktig når du skal ut på to hjul: bruk av sykkelhjelm reduserer faren for alvorlige hodeskader med opp til 80 prosent. Her kan du lese hva du må passe på og hvordan du plasserer sykkelhjelmen riktig på den viktigste kroppsdelen du har. 

En god og solid sykkelhjelm er gull verdt – men kun om du bruker den slik at den gir deg den nødvendige beskyttelsen mot hodeskader. Du som syklist er ganske ubeskyttet i trafikken, og derfor har du høyere risiko for skader enn andre trafikantgrupper. Syklister er i tillegg spesielt utsatt for nakke- og hodeskader. Den beste måten å holde deg trygg og å redusere risikoen for alvorlige skader når du sykler, er kort og godt at du bruker hjelm og bruker den riktig. 

Slik bruker du sykkelhjelm riktig 

En sykkelhjelm er støtdempende og fordeler også kraften i sammenstøtet over en større flate, slik at ikke hele kraften treffet treffer ett enkelt punkt på hodet. Forskjellen på å få et kraftig slag i hodet med og uten hjelm er derfor svært stor – og av og til livsviktig. 

Samtidig har en sykkelhjelm dessverre liten effekt hvis den sitter feil. Typiske eksempler på feil plassering og bruk er at den ikke dekker pannen, eller at den sitter så løst på hodet at hjelmen faller av hvis du velter eller kolliderer. En riktig plassert sykkelhjelm skal sitte behagelig, men skal samtidig sitte godt fast på hodet. Når den sitter som den skal,  du skal du bare kunne skyve hjelmen et par centimeter frem og tilbake. 

I tillegg er det viktig at sykkelhjelmen dekker skallen, pannen, tinningene og bakhodet. Spesielt viktig er det å beskytte pannen og tinningene skikkelig. Hele 70 prosent av støtene mot hode i sykkelulykker treffer disse områdene. Det er også en fordel om hjelmen har god ventilasjon, for eksempel ved at hjelmen har ventilasjonshull og/eller luftekanaler. 


Bruk godkjente sykkelhjelmer 

En god nok sykkelhjelm skal være merket med CE og EN 1078. Dette er EUs standard for hjelmer som er godkjente for skating og sykling. Dermed er altså skate-/streethjelmer også godkjente hjelmer for syklister. Denne typen hjelm gir mindre ventilasjon, men er helt fine å bruke på sykkel siden de beskytter hodet like godt som vanlige sykkelhjelmer. 

Ta vare på sykkelhjelmen din 

Sykkelhjelmen holder du enkelt frisk og fin ved å bruke lunkent såpevann. Husk at du ikke bør utsette hjelmen for kjemiske væsker, lime på klistremerker eller lignende – det kan faktisk forandre hvor godt hjelmen beskytter deg. 

Sykkelhjelmer som har fått kraftige støt skal du bytte ut med en ny. Dette må du også gjøre om skadene på selve hjelmen ikke er synlig store. Eksempelvis kan en dyp ripe i hjelmen være nok til at den ikke beskytter godt nok om uhellet først er ute.