Så ofte må du bytte ut sykkelhjelmen 

Sykkelhjelmen din er forbruksvare. Hjelmen må sjekkes jevnlig og byttes ut ved behov. Og hvis den har vært utsatt for kraftige støt eller ulykke, skal den alltid skiftes ut.

Sjekk sykkelhjelmen hver vår 

Sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader ved sykkelulykker med 60-80 prosent. Men det forutsetter at hjelmen er i god stand. 

Hjelmen er som et hvilket som helst annet produkt. Bruker du hjelmen daglig, utsetter du den for jevnlig slitasje. Ligger hjelmen eksponert for sollys og varme, vil materialene forringes og holdbarheten reduseres raskere. Det er viktig at du undersøker sykkelhjelmen ofte for å se om den har fått større eller mindre skader. Legg det inn som en del av vedlikeholdsvanene dine når sykkelsesongen begynner. 

Bytt hjelmen etter 7 -10 år 

Hjelmens kvalitet reduseres over tid, særlig om den er utsatt for sollys og varme. Sykkelhjelmen er laget av EPS-materiale (isopor) og plast. Dette er materialer som blir slitt av tidens tann og daglig bruk og ikke bare av direkte skader.

Det anbefales å bytte ut hjelmer som er eldre enn 7 – 10 år. 

Kjøp ny hjelm hvis du er i tvil 

En hjelm som har fått sprekker eller vært utsatt for et kraftig støt skal alltid skiftes ut. Det gjelder også selv om skadene ikke er så synlige/store.

Det er bedre å være på den sikre side. Bytt hvis du er i tvil. 

Barn vokser ut av sykkelhjelmen 

For barn bør sykkelhjelmen byttes ut enda oftere. Barn vokser fort, og det gjelder også hodeskallen. Hjelmen skal dekke panne, isse, tinninger og bakhode. 

Hjelmen skal alltid sitte riktig på hodet for å fungere. Derfor bør du tenke om sykkelhjelm som du tenker om barneklær. Kjøp ny etterhvert som barnet vokser fra hjelmen. 

Fire tips til vedlikehold og bruk av sykkelhjelm 

  1. Undersøk hjelmen regelmessig
  1. Bytt alltid ut en hjelm som har fått kraftige støt, synlige skader eller har vært utsatt for en ulykke.
  1.  Bytt ut hjelmer som er eldre enn 7 – 10 år. 
  1. Kjøp ny hjelm hvis du er i tvil. Det er en veldig billig forsikring.