Sykkelferie med barn – dette må du passe på 

Har du planlagt å reise på sykkelferie med barn i sommer? Her får du våre beste råd for en sikker sykkelferie med familien. 

Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk, har lagt mange mil på sykkel bak seg både med og uten barn. Han vet godt hva som kreves før dere legger i vei. 

– Sykkelferie er en fantastisk fleksibel måte å feriere på, men det er viktig å sette sikkerhet førersetet før dere drar på tur, både når det gjelder utstyr og atferd trafikken. Ta også hensyn til barna når dere planlegger rute, slik at øktene ikke blir for tøffe, sier Paal-Gunnar Mathisen 

Barn som sykler selv må høre på foreldrene 

Å reise på sykkelferie krever en viss forståelse for trafikk og evnen til å holde fokus. Større barn kan gjerne sykle selv, men det er viktig at dere snakker sammen og trener på å sykle i trafikken før avreise. Barn trenger veiledning fra voksne for å forstå for hva som kreves for å kunne sykle sikkert. Velg gjerne strekninger med lite trafikk, her kan barna få prøve seg på å sykle i front, men forbered barnet på at de må høre etter når dere gir beskjed. 

– Er det mye støy og aktivitet i trafikken vil det være krevende å holde fokus. Dette er noe vi voksne kjenner godt, men for barn og ungdom er det ekstra krevende siden de har mindre kapasitet til å bearbeide informasjonen. Derfor er det viktig å sette tydelige og sikre rammer for hvordan dere skal sykle sammen på tur, sier Mathisen 

Foreldre bør heller ikke stole for mye på sin egen erfaring når det er snakk om å sykle i et annet land. Det er for eksempel forbudt å sykle å på fortau og gågater i de fleste andre land, med unntak av Norge og Island. Det er lurt å sette seg inn i reglene som gjelder for syklende dit dere skal. I Danmark kjøres det jevnlige kontroller rettet mot syklister, noe som kan bli dyrt om du bryter trafikkreglene. 

Skal barnet sitte i sykkelsete, sykkelvogn eller sykle selv? 

Større barn kan godt sykle selv, men pass på at sykkelen er i god stand og tilpasset barnet. Skal mindre barn være med, er et sykkelsete eller en sykkelhenger med plass til et barn eller to en god idé. Det er viktig at barnet kan sitte selv før det sitter i et sykkelsete. En sykkelvogn kan gi bedre komfort og mer bagasjeplass om det er nødvendig. Sett gjerne en vimpel bak på sykkelvognen så blir den mer synlig. Og husk at en sykkelvogn er bredere og lengre enn sykkelen. 

– Du sikrer deg selv og dine barn best mulig på sykkel ved å passe på at utstyret er i orden, og ved å bruke det riktig. Og husk alltid sykkelhjelm. Begynner dere med hjelm når barnet er lite så blir det en god vane, sier Mathisen. 


Her er våre beste råd for en sikker sykkelferie med barn.

  1. Alle sykler skal være i god stand og tilpasset den som skal sykle. Dekkene bør pumpes opp og bremser, kabler, hjul og kjede skal være smurt og justert. Lys og reflekser skal virke og brukes. Det er en god investering å ta service på sykkelen før avreise, slik at sykkelen er i tipp topp stand før dere drar. 
  1. Sørg for at sykkelhjelmen passer og sitter riktig. Dessverre er det i dag fortsatt mange som ikke bruker sykkelhjelm eller bruker hjelmen feil. Sykkelhjelmen skal dekke pannen og strammes rundt hodet så den ikke sitter løst. Ta alltid av hjelmen på barn før lek. Kanskje bør dere investere i ny hjelm før dere drar på tur. Dagens hjelmer kan gi bedre beskyttelse enn for 5-10 år siden. 
  1. Planlegg turen med sammen med barna. Barn har ikke samme evne til å orientere seg i trafikken som voksne. Gjennom å forberede de på ruten dere skal sykle kan dere snakke om ulike situasjoner og lage avtaler om hvordan dere skal sykle sammen. 
  1. Følg bruksanvisningen for å montere sykkelsete eller sykkelvogn riktig og pass på at vektbegrensningene ikke overstiges. Barn som sitter i sykkelsete eller i sykkelvogn skal ha sitt eget sete, sitte fastspent og bruke hjelm. Pass godt på at barnets føtter eller hender ikke kan komme inn i hjulene eller i klem andre steder. 
  1. Gå av sykkelen og trill dersom trafikksituasjonen er uoversiktlig. I områder med mye trafikk og mennesker kan det være det lurt å gå av sykkelen og gå et stykke for å unngå truende situasjoner. Det er viktig å gjøre sykkelferien til en god opplevelse for barna og det er ingen vits å ta noen sjanser.