Velg CE-merket refleks

Det er mange produkter som utgir seg for å være refleks på markedet, men mange produkter mangler riktig merking og dokumententasjon. Reflekser er personlig verneutstyr(PVU) og det er kun produkter merket med CE EN17353 som er ekte refleks.

Ikke all refleks er ekte refleks 

Sjekk at refleksen er CE-merket før du kjøper. I Norge og EU er det krav til at reflekser skal være CE-merket. Dette skal sikre forbrukeren at produktet har en såkalt minimumsrefleksjon. 

Det er utarbeidet tre standarder for refleks til personlig bruk for forbrukere. Fra og med august 2023 er det kun en standard som er gjeldende. De gamle standardene er faset ut og skal ikke brukes etter august 2023 uten tilleggsdokumentasjon. 

Ny standard:

CE «EN17353» /CE «EN17353:2020»: Dekker både reflekstøy og enheter, som refleksbrikker, refleksarmbånd, refleksvester og lignende. Produktene godkjennes og merkes etter bruksområde Type «A», «B» og «AB» avhengig av om produktet  skal gjøre brukeren bedre synlig i mørket eller i mørket og i dagslys. 

Gammel standard:

CE «EN13356»: Dekker produkter som refleksbrikker, refleksklistremerker, refleksarmbind og lignende. Dette er produkter som skal gjøre brukeren bedre synlig i mørket. 

CE «EN1150»: Bekledning som refleksvester, sykkelbekledning og lignende, som skal gjøre brukeren mer synlig både i dagslys og i mørket. 

Hengerefleks og slapwrap

I følge ny standard på refleks skal du alltid bruke minst to reflekser, en på hver side, når du går i mørket. Refleks som beveger seg når du går er lettest å oppdage. Aller best er reflekser som henger og dingler langs siden fordi disse reflekterer lyset godt. Også slapwrape som du fester rundt håndledd eller ankel er bra.

Når må du bytte refleks?

Refleksvest er forbruksvare, mens refleksbrukker og slapwrap varer tilnærmet evig. Men møkk og riper svekker reflekseffekten, det er derfor lurt så skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper.Refleksvesten har god synlighet i mørket. Har du vasket refleksvesten ca 20 ganger bør du kjøpe en ny fordi reflekseffekten avtar. Det samme gjelder om du har refleksvester som brukes mye og som er 2-3 år gamle.

Refleksgarn skinner bare litt

Refleksgarn er kjempepopulært og det lages flotte luer og skjerf, men disse kan aldri erstatte ekte refleks. Refleksgarn har begrenset reflekseffekt. Bruk derfor vanlig refleks i tillegg så er du synlig i mørket.

Refleksspray er kun for karneval

Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt – altså svær lite. I tillegg vaskes den lett av i regnet. Vi anbefaler ikke dette til annet enn karneval og som gimmick-effekt.