Ikke all refleks virker like godt

Det er mange typer refleks på markedet, men noen er mye bedre enn andre. Sjekk at refleksen er CE-merket før du kjøper. I Norge og EU er det krav til at reflekser skal være CE-merket. Dette skal sikre forbrukeren at produktet har en såkalt minimumsrefleksjon.

Se etter CE-merket refleks

Det er utarbeidet tre standarder for refleks til personlig bruk for forbrukere. De gamle standardene fases ut og skal ikke brukes etter august 2023.

Ny standard:

CE «EN17353»: Dekker både reflekstøy og -enheter, som refleksbrikker, refleksarmbånd, refleksvester og lignende. Produktene godkjennes og merkes etter bruksområde Type «A», «B» og «AB» avhengig av om produktet  skal gjøre brukeren bedre synlig i mørket eller i mørket og i dagslys.

Gammel standard:

CE «EN13356»: Dekker produkter som refleksbrikker, refleksklistremerker, refleksarmbind og lignende. Dette er produkter som skal gjøre brukeren bedre synlig i mørket.

CE «EN1150»: Bekledning som refleksvester, sykkelbekledning og lignende, som skal gjøre brukeren mer synlig både i dagslys og i mørket.

Hengerefleks og slapwrap

Aller best er reflekser som henger og dingler langs siden fordi disse reflekterer lyset godt. Også slapwraper som du fester rundt arm eller fot er bra. Refleks er forbruksvare, og slitasje og riper svekker refleksjonen. Det er derfor lurt så skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper.

Refleksvest bør skiftes

Refleksvesten har god synlighet i mørket. Har du vasket refleksvesten ca 20 ganger bør du kjøpe en ny fordi reflekseffekten avtar. Det samme gjelder om du har refleksvester som brukes mye og som er 2-3 år gamle.

Refleksgarn skinner bare litt

Refleksgarn er kjempepopulært og det lages flotte luer og skjerf. Disse har begrenset reflekseffekt. Bruk derfor vanlig refleks i tillegg så er du synlig i mørket.

Refleks-spray er kun for karneval

Det finnes i tillegg mange morsomme refleksprodukter som luer og skjerf av refleksgarn. Disse har ikke så god reflekseffekt og er ikke nok til at du synes i mørket. Brukes de sammen med vanlige reflekser er de derimot supre. Vi ser også at det finnes refleks-spray på markedet. Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt – altså svær lite. I tillegg vaskes den lett av i regnet. Vi anbefaler ikke dette til annet enn karneval og som gimmick-effekt.