På bobilferie med små barn

Bobil er et fint og praktisk alternativ på ferie, men det er viktig å huske på sikkerheten når du er ute på veien. Her finner du tipsene for å få til en trygg og god ferie for både store og små.

Barna skal sikres som i bil

Det er de samme kravene til å sikre barn i bobil som det er i personbil. Der betyr at barn opp til 135 cm skal bruke barnesikringsutstyr som er godkjent etter barnet vekt og høyde. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig.

Forskrift om bruk av personlig verneutstyr omhandler sikring av barn i personbil og bobil (lovdata).

Kollisjonstester av bobiler

I 2019 kollisjonstestet Det svenske Trafikverket og Folksam sikkerheten i bobiler for både voksne og barn. Testene viser at sikkerheten er lavere i bobil enn personbil.

Kollisjonstestene ble gjennomført på samme måte som testene for personbil i Euro NCAP, det vil si en frontkollisjon i en fart på 64 km/t mot en barriere som tilsvarer en kollisjon med et kjøretøy av samme vekt.

Mer informasjon om kollisjonstestene er tilgjengelig hos Folksam.

 

Utfordringer med sikring av barn i bobil

Manglende ISOfix

Hvis bilstolen krever montering med ISOfix og det ikke finnes i bobilen må du bruke en annen bilstol. Det er ytterst få bobiler, om noen, som har ISOfixfester.

Bilstol i sete som står bakovervendt

Bilstolene er ikke testet for bruk annen vei, og vi kan derfor ikke anbefale å bruke den i bakovervendt sete. Hør med produsenten av bilstolen hva de mener om bruk av den plassen for den spesifikke bilstolen.

 

 

Topunktsbelte

Det finnes noen ytterst få bilstoler som er godkjent å montere med topunktsbelte. Se hva som står i bruksanvisningen for din bilstol. Det er viktig å følge bruksanvisningen for å gi barnet optimal beskyttelse.

Et annet alternativ er å få ettermontert trepunktsbelte i bobilen.

Bakovervendt bilstol i bobil

Sikkerheten i bobiler er lavere enn man tror. Det er derfor ekstra viktig å sørge for at alle i familien har den beste beskyttelsen. Testene viste også at det var utfordrende å få montert bakovervendt bilstol.

Men det tryggeste for små barn er å sitte bakovervendt. Det er anbefalt frem til minst 4 år. Vi anbefaler å legge den ekstra innsatsen som kreves for å sikre barnet på best mulig måte i bobilen. Sørg for at bilstolen blir montert riktig: at det er plass til bilstolen, støttebenet kommer ned til gulvet og du får festet forankringsbeltene.

Kollisjonstest og sikring av barn i bobil