Foreldre snur barna i bil for tidlig

Ferske tall fra Trygg Trafikk viser at hvert 3. barn fra 1 til 4 år ikke sitter bakovervendt som anbefalt. – Anbefalingen er tydelig: Barn bør sitte bakovervendt til de er minst 4 år, sier Silje Kristine Hansen fra Trygg Trafikk.

Det viser Trygg Trafikks telling av hvordan barn er sikret i bil. Denne gjennomføres annethvert år over hele landet.

Trygg Trafikk liker tallene dårlig.

– Utviklingen går for sakte. Vi ser i praksis ingen bedring i hvordan de minste barna sikres. Andelen som sitter bakovervendt, burde vært 100 prosent når det gjelder barn under 4 år – så enkelt er det! sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen.

Tellingene er gjennomført av politiet. Undersøkelsen er utarbeidet av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If. Den innebærer 2 090 registreringer av barn i alderen 1–9 år over hele landet. Dataene er analysert av Ipsos.

Skumle tall

Tallene viser at 31 prosent av barn mellom 1 til og med 3 år sitter i forovervendt barnestol – stikk i strid med tydelige anbefalinger. Mens 4 prosent sitter kun på bilpute, i vanlige bilbelter eller helt usikret. Dårligst i klassen er Trøndelag og Møre og Romsdal. Her sitter 4 av 10 forovervendt.

Hansen forklarer at en grundigere analyse av tallene avslører urovekkende atferd blant mange foreldre.

– Så mange som 1 av 4 toåringer og 1 av 10 ettåringer snus forover. Det er skumle tall. Anbefalingen er krystallklar: La barnet ditt sitte bakovervendt i hvert fall til det er fire år – og helst enda lenger, slår hun fast.

Risikoen femdobles 

Hun får støtte av kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Jeg tror de færreste er klar over at risikoen for at barnet omkommer eller blir hardt skadd er hele fem ganger større når det sitter forovervendt.

Han forklarer hvorfor forovervendt sete innebærer en langt større risiko enn bakovervendt.

– Belastningen på skuldre, nakkeparti og hodet blir mye større ved en frontkollisjon når barnet sitter vendt forover. Hvis barnet derimot sitter bakovervendt, vil trykket fordeles over en større flate og dermed minske belastningen på både nakke og indre organer, avslutter Clementz.

  Om undersøkelsen:

På vegne av Trygg Trafikk har Ipsos scannet og rapportert resultater fra trafikktellingene i 2023. Trafikktellingene gjøres av politiet utenfor barnehager og skoler. Det sjekkes og registreres hvordan barna er sikret i bilen.

Registreringene er gjort for barn i alderen 1-9 år. Totalt er det gjort 2.090 registreringer.

Bakovervendt sikring: 1-3 år: 65 %

1 år: 90 %

2 år: 72 %

3 år: 41 %