Danset i gang årets Refleksdag

Den 10. refleksdagen markeres med arrangementer over hele landet. På Egertorget i Oslo fikk passerende morgenfugler servert dans, musikk og refleksbånd.

Foto: Eivor Eriksen/Trygg Trafikk

Midt i et utbrettet fotgjengerfelt av refleksmateriale sto direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk. Sammen med reflekterende dansere fra Bårdar, politiet og Trygg Trafikks ansatte delte han ut reflekser til folk på vei til jobb. Flere fikk også med seg en kaffekopp og scones fra standen på Egertorget.

– Jeg er glad for markeringene av Refleksdagen rundt om i hele landet. Det er viktig for oss å synliggjøre jobben vi gjør og fortelle folk at refleks redder liv, sier Johansen.

Refleks som design

Direktøren minner om at refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med rundt 85 prosent.

– Hvert år blir nesten 20 fotgjengere drept i trafikken, 90 blir hardt skadd, mens 470 blir lettere skadd. Vi vet at mange av disse kunne sluppet unna ulykkene, hvis bilistene hadde sett dem, sier Johansen.

Arrangementet i Oslo er et samarbeid mellom Trygg Trafikk og Oslo trafikksikkerhetsutvalg (OTU), mens de utdelte refleksene er designet av Apparatjik. Til stede på Egertorget var også Moods of Norway-gründer Simen Staalnacke, som tidligere har samarbeidet med Trygg Trafikk for å øke refleksbruken blant folk.

– Vi jobber med å integrere refleks i klærne som et designelement. Det er fremtiden og gjør refleksen til en del av hverdagen, sier Staalnacke.

Han synes det er rart at folk hele tiden må minnes om hvor viktig det er med refleks.

– Sikkerheten er prioritet nummer én for de fleste av oss. Likevel glemmer folk stadig refleks, sier Staalnacke.

Vibeke Jessen synes det er flott med designreflekser som pynt til klærne. Foto: Trygg Trafikk

Vidar Kårikstad bruker alltid refleks når han går tur med hunden. Foto: Trygg Trafikk

Vanskelige å se

Blant de forbipasserende som fikk med seg en refleks, var Vibeke Jessen. Hun hadde fått en arrangementsinvitasjon via Facebook, og visste om Refleksdagen på forhånd.

– Jeg er nok ikke så flink til å bruke refleks som jeg burde vært. Det er vanskelig å huske og feste refleks på alle plagg. Men i dag finnes det mange kule reflekser som kan brukes som pynt til klærne. Sånn var det ikke før, sier hun.

Vidar Kårikstad fikk med seg både reflekser, scones og kaffe på morgenkvisten. Han var fornøyd med det, og forteller at refleksene nok kommer i bruk.

– Hver morgen og kveld bruker jeg refleks på tur med hunden. Da er det helt mørkt langs veien og viktig å være synlig, sier Kårikstad.

Han blir ofte skremt av fotgjengere som dukker opp uten refleks, når han kjører bil.

– Det opplevde min kone og jeg senest i går. Når folk krysser veien i mørke klær, er de svært vanskelige å se, forteller Kårikstad.

Del dette på:

Facebook Twitter