Bruk alltid refleksvest. Da blir dere mer synlig i trafikken.

Refleks handler om å være synlig i mørket.

Å bruke refleks gjør deg synlig gjennom å reflektere lys, slik kan både du og bilfører se hverandre. Å være synlig er å være trygg i trafikken.

Det er vanskelig å se fotgjengere når det er mørkt ute. 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, og bare om lag 5 prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

Jo mer refleks du bruker, jo mer synlig er du i mørket. Bruker du refleks er du synlig på lengre avstand og det gir bilfører lengre tid til å reagere.

På tur med refleksvest

Når vi går på tur med barnehagen er det ekstra viktig å bruke refleksvest, da synes alle bedre i trafikken. Vi anbefaler at også de voksne i barnehagen bruker refleksvest på tur med barnegruppen.

I barnehagesammenheng er det refleksvest som er den beste løsningen, den gjør dere godt synlige i trafikken, er enkelt å bruke, lett å få av og på og kan vaskes. Det er bra at barna lærer at det er viktig å bruke refleks og hvorfor vi bruker refleks i tidlig alder.

Kan du dette om refleks?

Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Uten refleks er du synlig først på 25 – 30 meters hold. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand.

I tettbygd strøk har en bilist som kjører med nærlys i 50 km/t 2 sekunder på å oppdage deg og reagere dersom du ikke bruker refleks. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet, i denne sammenhengen er det et hav av forskjell.

Det er aldri feil å bruke refleks, bare når man skal bade

Refleksvest er kult!

Refleksvest til store og små

Vi anbefaler at alle voksne og barn i barnehagen bruker refleksvest på tur. Det gjelder både lange og korte turer. Det er viktig at refleksvesten passer til barnet. Den bør hverken være for stor eller for liten.

Noen ganger kan det være hensiktsmessig å ta refleksvesten av når dere ikke er i trafikkerte områder. Her kan det være lurt å ta en risikoanalyse av område før dere tar en avgjørelses på om vesten skal tas av eller ikke.

Varighet og vedlikehold

En refleksvest som brukes i barnehagen kan innimellom trenge en vask. Det er viktig å vaske refleksvesten etter vaskeanvisningen på vesten.Vesten skal tåle å bli vasket, men etter en stund blir selve refleksen dårligere. Vi anbefaler at dere jevnlig tester refleksvestene for å være sikre på at de ikke har mistet sin funksjon.

I denne filmen kan du se hvordan refleksvesten virker når den blir slitt.

Hvordan fungerer en refleksvest?

Har du lurt på hvordan refleksen funker? Mange barn tror at det er refleksen som lyser i mørket. Men det er ikke helt slik den virker. Det er ingen lyskilde inne i refleksen, men den er bygd opp av mange små «speil». Speilene sender lyset tilbake dit det kom fra, slik at for eksempel sjåføren av en bil ser refleksen når billysene treffer den.

I denne filmen kan du se hvordan en refleks fungerer.