Små barn i buss

Trygg Trafikk får en rekke henvendelser fra foreldre og ansatte i barnehager om sikring av barn i buss. Vi mener at barn bør være like godt sikret i buss, som i bil.

Våre tre anbefalinger for barn i buss

1. Barn under 15 kg/100 cm i turbuss:

Barn under 15 kilo bør sitte i et vekttilpasset barnesete i bussen. Dette kan være et forovervendt sete i vektklassen fra 9 kilo opp til 18/25/36 kilo, hvilket forutsetter at bussen er utstyrt med trepunktsbelter. Det kan også være et bakovervendt sete i vektklasse opp til 18 eller 25 kilo, som er integrert i bussens seter.

Hvis ikke barnehagene og transportselskapene klarer å oppfylle disse anbefalingene, bør ikke barnehagene reise på busstur med de minste barna.

2. Barn over 15 kg/100 cm i turbuss:

Barn over 15 kilo eller 100 cm bør sitte sikret på bilpute eller i beltestol i bussen.

Dette er et råd som i like stor grad gjelder de yngste skolebarna (under 36 kilo).

3. I bybuss:

Barnehager som skal på tur med barna bør:

  • ikke bruke bybusser hvis ruta går på veier der fartsgrensen er over 50 km/t.
  • plassere barna i hvert sitt sete, ikke la dem stå i bussens midtgang.

Dette er råd som i like stor grad gjelder de yngste skolebarna.

Praktiske problemer

Trygg Trafikk ser at disse anbefalingene medfører praktiske problemer for barnehager og foreldre, som ønsker å transportere de minste barna i buss. Vi mener likevel at her må hensynet til sikkerhet gå foran fremkommelighets- og transportbehov.

Dagens lovverk

Ifølge loven skal det finnes bilbelter i busser som er registrert etter 1999. Disse skal brukes av passasjerene. Men her skiller ikke loven på trepunktsbelte og hoftebelte. Begge deler er tillatt. Det er sjåføren som har ansvaret for at barn under 15 år sitter sikret.

Unntaket fra loven om belter i bussene gjelder bybusser. I disse bussene er det ikke krav til sikringsutstyr. Det samme gjelder de eldste bussene, som er registrert før loven om sikring i buss ble innført i 1999.

I buss klasse 2 (bybusser og turbusser som kjører kortere distanser) er opptil 45 prosent av det totale passasjerantallet registrert for ståplasser. I buss klasse 1 (bybuss) er over 45 prosent ståplasser. De kan benyttes av både voksne og barn.

Problemstillinger

Vi vet hvilke skader som kan oppstå hvis små barn utsettes for en kollisjon i buss, mens de står i midtgangen, sitter usikret eller kun er sikret med trepunktsbelte eller topunktsbelte.

Trepunktsbelte kan høres ut som en grei løsning. Men beltet vil ofte komme høyt ovenfra i buss, og kan bli liggende over ansiktet til barnet. Dette problemet har enkelte voksne «løst» ved å legge beltet bak ryggen til barnet, slik at det i realiteten blir et topunktsbelte. Dette er ikke anbefalt!

Topunktsbeltet skal i utgangspunktet ligge stramt over barnets hofter. Når barnet sitter i bussens sete, vil det ofte skli opp og legge seg over barnets mage. Dette kan føre til alvorlige skader på indre organer under en kollisjon. I tillegg vil en kollisjon føre til at barnet kastes forover med overkroppen, og risikerer å slå hodet mot seteryggen foran.

Legg aldri trepunktsbeltet under barnets arm eller bak ryggen. Dette er i realiteten farligere enn å bruke et rent topunktsbelte, fordi beltet under armen går over barnets mage/bryst og vil kunne føre til et veldig press mot indre organer under en kollisjon.

Bruk av beltestol eller pute

Bruk av beltestoler og bilputer kan være en god måte å sikre barna på. Men barnet må være innenfor vekt- og høydegrensene på utstyret. Det gjør at trepunktsbeltet vil ligge langt bedre over kroppen til barnet, enn hvis barnet sitter rett i bussens sete.

For de minste (under 15 kilo eller 100 cm) er imidlertid ikke bruk av beltestol eller bilpute lov.

Skal en dra på tur med både barn over og under 15 kilo, finnes det seter som går fra 9 til 36 kilo. Dette er seter vi ikke anbefaler i personbil, men som kan være greie å bruke under busstransport.