Påbudt utstyr på sykkel

Sykkel er definert som kjøretøy i Trafikkreglene, og det stilles en del krav til sykkelen. Det er påbudt med ringeklokke, reflekser og to separate bremser når du sykler på offentlig vei.

Bremser

Sykkelen skal ha to separate bremser som virker uavhengig av hverandre, slik at sykkelen kan stanses på en sikker, effektiv og hurtig måte. Den ene bremsen skal virke på forhjulet og den andre på bakhjulet.

Vedlikehold av sykkelbremser

Bremsene skal virke med en gang du begynner å bremse. Bruk derfor bremsehåndtakets strammeskrue til å etterstramme vaieren jevnlig. Bremsene skal verken «henge» eller gå tregt, ha derfor litt olje i wirestrømpen når det trengs. Pass også på at bremseklossene på felgbremser ikke er for nedslitte. De skal i hvileposisjon være ca. 2 mm fra felgen. De skal «ta» midt mot felgen når du bremser, aldri mot selve dekket. Bremseklosser bør skiftes når de blir for slitt.

Lys, refleks og ringeklokke

Sykkelen skal ha rød refleks bak og gul eller hvit refleks på begge sider av pedalene. Dersom sykkelen brukes i mørke eller vær med dårlig sikt, skal den ha lykt foran med hvitt eller gult lys og lykt bak som gir rødt lys.  Sykkelen skal også ha en ringeklokke. I følge forskrift om krav til sykkel er annet varslingsapparat forbudt.

Lovteksten med kravene finner du i Forskrift om krav til sykkel på Lovdata.

Sjekk sykkelen før du tar den i bruk igjen etter vinteren.

  • Vask sykkelen: Vask av skitt, smør kjedet, og gi gir- og bremsevaiere et par dråper olje.
  • Sjekk bremsene: To gode bremser er påbudt, og gir god sikkerhet. Er mønsteret på bremseklossene slitt bør de byttes.
  • Dekksjekk: Se etter sprekker, spesielt på innsiden hvis sykkelen har overvintret på felgen med flate dekk. Veldig slitte dekk der mønsteret nesten er borte bør skiftes.