To barn sitter i bakovervendte bilstoler og fingrene møtes i midten av bilen.

Bakovervendt sikring er best!

Bakovervendt sikring gir klart best sikkerhet for småbarn. Barn bør derfor sikres bakovervendt så lenge som mulig, minst til de er fire fems års alder.

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det sikreste for små barn er å være sikret i en bakovervendt bilstol. Små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet enn hos større barn og voksne. 

Hvorfor bakovervendt er det tryggeste

Bakovervendt

Når barnet sitter bakovervendt blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik og belastningen blir mindre for hode og nakke. 

Forovervendt

Når barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse i en frontkollisjon, fordi hodet kastes frem mens kroppen holdes fast av selene i barnesetet. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varig mén. Barnet får også i tillegg en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakke og hodet. 

Effekt av ulike beskyttelsessystemer

  • Bakovervendt barnesete 90-95 % 
  • Forovervendt barnesete/bilpute 50-60 % 
  • Bilbelte for barn under 10 år 20-30 % 
  • Bilbelte for voksne 50-60 % 

Denne tabellen viser hvilken skadereduserende effekt de ulike løsningene har, sammenlignet med å sitte usikret. ( Kilde: Folksam) 

Bøyde ben er ikke farlig 

Mange foreldre snur barna tidlig fordi de mener barna sitter ubehagelig hvis de har bena bøyd når de sitter i en bakovervendt bilstol. Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde ben. Det gjelder her som ellers på lengre bilturer med barn; ta noen pauser og la alle i bilen komme ut og strekke på seg. 

Ofte stilte spørsmål og svar om bakovervendt sikring

Sikring av barn i bil

Vi har informasjon om hvordan sikre barn i bil riktig. Her finner du informasjon om riktig sikring, basert på barnets alder:

Baby i bil

Småbarn i bil 0-5 år

Større barn i bil