Illustrasjon som viser at bakovervendt bilstol ikke må stå foran en aktiv airbag.

Forsete og airbag

Barn i bakovervendt bilstol og aktiv airbag er en livsfarlig kombinasjon – og forbudt. Sjekk at punktene under er innfridd før du eventuelt plasserer bilstolen foran.

I bakovervendt bilstol:Hvis barnet skal sitte i forsetet,  airbagen være deaktivert.

I forovervendt bilstol: Barn under 140 cm bør ikke sitte foran en aktiv airbag, med mindre bilprodusenten sier noe annet. Sjekk brukermanualen eller kontakt bilprodusenten. 

For å la barnet bruke forsetet må du sjekke:    

  • at bilstolen kan monteres slik det står i bruksanvisningen 
  • at bilstolen ikke tar sjåførens sikt 
  • at airbagen er deaktivert  
  • at sjåføren får ha oppmerksomheten på veien og ikke inne i bilen   

Husk å aktiver airbagen igjen når en voksen skal benytte plassen.

Kan gi nakkeskader

Airbagen er laget for å beskytte en voksen person og utløses med en fart på minst 300 km/t. Den kan treffe barnets isse med fare for nakkeskader. Det hjelper ikke å sette barnet høyere med barnesete eller pute. 

Utkobling av airbag

Enkelte bilmodeller kan leveres uten airbag på passasjersiden foran. I andre modeller kan airbagen deaktiveres med en nøkkelbryter. Noen bilfabrikanter tillater også at merkeverkstedene deaktiverer eller fjerner airbagen. Da bør også bilbeltet byttes. Kontakt importøren av ditt bilmerke dersom du er i tvil. 

 Har du deaktivert airbagen med nøkkel, husk å aktiver den igjen hvis en voksen skal sitte der. Den beste sikkerheten for voksne er bilbelte og airbag. 

Sideairbag

Sideairbager er ikke farlig for barn som sitter riktig sikret. Men verken barn eller voksne bør lene hodet mot en dør med sideairbag. 

Sikkerheten i forsetet  

Forskjellen på sikkerhet i for- og baksetet er langt mindre i nyere biler enn i eldre modeller. Tidligere advarte vi mot å sikre barn i forsetet. Det gjør vi ikke lenger fordi sikkerheten i forsetet er bedre ivaretatt på nyere biler. 

Ifølge Transportøknomisk institutt har barn som sitter i baksetet, i gjennomsnitt 25 prosent lavere skaderisiko enn barn som sitter i forsetet. Mer informasjon om TØI sine beregninger om forsetet er tilgjengelig i Trafikksikkerhetshåndboken.

Vanlige spørsmål om forsete og airbag:

Riktig sikring av barn i bil

Er du usikker på hvordan du sikrer barnet ditt i bil? Her har vi skrevet tips og informasjon til foreldre basert på barnets alder:

Baby i bil

Småbarn i bil 0-5 år

Større barn i bil 5-12 år