Et middelaldrende par som står ved siden av en motorsykkel.

Passasjer på motorsykkel 

En passasjer endrer motorsykkelens kjøreegenskaper og krever mer av deg som fører. I tillegg får du ansvaret for den som sitter på.

Kjøreegenskapene endres på grunn av større totalvekt, forskjøvet tyngdepunkt, økt belastning på støtdempere og større masse å bremse ned. Din første passasjer bør derfor være en erfaren motorsyklist som vet hvordan en motorsykkel oppfører seg. 

Sjekk passasjerenes erfaring med motorsykkel før dere drar avgårde. Med en uerfaren passasjer er det lurt å gi en innføring i hvordan motorsykkelen legger seg over i svingene, og at han/hun da må følge sjåførens bevegelser. 

Passasjeren bør sitte tett inntil sjåføren og knipe sammen med knær og lår ved akselerasjon og brems. Passasjeren skal ha føttene på fotpinnen, og skal aldri stikke bena ut eller ned når sjåføren bremser opp. 

Passasjeren har samme behov for beskyttelse som sjåføren og skal ha samme bekledning, med kjøredress, hjelm, støvler og ryggskinne. Kjør slik at den første turen som passasjer blir en trygg opplevelse. Dette er ikke tidspunktet for å vise frem ekstreme ferdigheter. 

Barn på motorsykkel 

Motorsykkelkjøring innebærer en viss risiko, og det er krevende å ha barn som passasjer på sykkelen. Norge har ingen nedre aldersgrense for passasjer på MC, men barnet bør kunne plassere føttene på fotpinnene. 

Trygg Trafikk vil verken anbefale eller fraråde å ta med barn som passasjer på motorsykkelen, men formidler en del råd fra blant annet NMCU (Norsk MotorCykkel Union) som vi mener er viktige når det gjelder barn på motorsykkel. Det er en fordel å bruke interkom slik at du har kontroll over barnets opplevelser. Da kan du også sikre deg mot at barnet sovner. 

I følge Vegtrafikkloven er det tillatt med barn på motorsykkel, men kun på passasjersetet på en solosykkel eller i en sidevogn. Barna må i likhet med voksne bruke godkjent hjelm for motorsykler, det vil si at det ikke er tillatt å bruke hockey- eller slalåmhjelmer. 

I tillegg bør barna ha kjøredress, hansker, støvler og ryggskinne på lik linje med voksne. Det er mulig å kjøpe fullverdig utstyr for barn hos store forhandlere av MC-utstyr. Barn som skal sitte på en solosykkel bør minst være store nok til å rekke ned til fotpinnene, det vil vanligvis si at de minimum bør være 7 – 8 år. 

Det er ulike regler for barn som passasjer på motorsykkel i ulike land. Skal du reise utenlands og planlegger å ta med deg barn, bør du sette deg godt inn i reglene som gjelder for landet du skal reise til.