Slik velger du riktig sykkelhjelm 

Sykkelhjelmen er syklistens beste beskyttelse. Her finner du tipsene til hvordan du velger riktig.

Hodeskader tilhører de mest alvorlige skadene ved sykkelulykker. Sykkelhjelm kan redusere risikoen for hodeskader med 60 til 80 prosent. 

Slik virker sykkelhjelmen 

Hjelmen fungerer støtdempende, og reduserer trykket hodet ditt blir utsatt for ved et støt. Sykkelhjelmen fordeler kraften i støtet over en større flate, slik at risikoen for alvorlige hodeskader synker. 

Å velge riktig hjelm 

Å velge riktig sykkelhjelm er viktig både for at den skal fungere som den skal, at den føles komfortabel og at du som syklist faktisk ønsker å bruke den. 

Alle sykkelhjelmer som er til salgs i norske butikker er godkjent – uansett pris. Men hvis du skal kjøpe på nett må du sørge for at hjelmen er merket med CE og EN 1078. Dette er europeisk standard for hjelmer til sykling og skating. 

Hva slags syklist er du? 

I tillegg til å være godkjent, må hjelmen passe deg og dine behov. 

Tenk gjennom hva salgs syklist du er. Er du aktiv sportssyklist, er det trolig viktig for deg at den sitter godt, har liten luftmotstand og god lufting i form av ventilasjonshull og/eller luftekanaler. Også for hverdagssyklister er det en fordel med en godt ventilert hjelm. 

Hvis du skal kjøpe hjelm til barn, er det viktig at barnet selv får være med å velge hjelm slik at de får lyst til å bruke den. 

Riktig bruk av sykkelhjelm 

Sørg for at hjelmen passer til hodet ditt og er behagelig å bruke. Det er en fordel om du selv syns hjelmen ser bra. Det finnes i dag mange ulike typer og design på markedet. Hvis du finner en hjelm du synes ser bra ut, er sjansen større for at du bruker den hver gang. 

Husk at en sykkelhjelm har liten effekt hvis den sitter feil. Pass på at den dekker pannen, issen, bakhodet og tinningen, og at den sitter skikkelig under haken. Hjelmen skal sitte behagelig og fast på hodet, og skal bare kunne skyves noen få cm fram og tilbake. 

Slik velger du riktig sykkelhjelm 

  1. Velg en hjelm med MIPS/rotasjonsbeskyttelse 
  1. Finn en hjelm som passer ditt hode og dekker panne/tinninger 
  1. Sørg for at hjelmen er godkjent i henhold til europeiske standarder – se etter CE og EN 1078 
  1. Velg en hjelm du faktisk ønsker å bruke 
  1. Og husk: bruk hjelm hver gang du skal på sykkeltur