Barn og airbag

Barn og airbag hører ikke sammen. Barn bør være minst 140 cm høye før de sitter foran en airbag. I bakovervendt barnesete er det livsfarlig.

Symbol som viser at det er ulovlig å ha bakovervendt bilstol foran aktiv airbag,
Det er ulovlig å plassere et barn bakovervendt foran aktiv airbag!

Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i forsete med airbag. Barnet kan bli alvorlig skadet og i verste fall drept hvis airbag utløses.

Barn som er lavere enn 140 cm som sitter forovervendt bør heller ikke sitte i forsete med airbag. Eneste unntak er hvis bilprodusenten sier noe annet. Sjekk brukermanualen eller kontakt bilprodusenten hva som gjelder for din bil.

Kan gi nakkeskader

Airbagen er laget for å beskytte en voksen person, og utløses med en fart på minst 300 km/t. Den kan treffe barnets isse, med fare for nakkeskader. Det hjelper ikke å sette barnet høyere med barnesete eller pute.

Utkobling av airbag

Enkelte bilmodeller kan leveres uten airbag på passasjersiden foran. Andre modeller kan koble ut airbagen med en nøkkelbryter. Noen bilfabrikanter tillater også at merkeverkstedene kobler ut eller fjerner airbagen. Da bør også bilbeltet byttes. Kontakt importøren av ditt bilmerke dersom du er i tvil.

Hvis du har slått av airbagen med nøkkel er det viktig å slå den på igjen hvis en voksen skal sitte der. Den beste sikkerheten for voksne er bilbelte og airbag.

Sideairbag

Sideairbager er ikke farlige for barn som sitter riktig sikret. Men verken barn eller voksne bør lene hodet mot døren hvis det er sideairbager der.

Vanlige spørsmål og svar

Koble ut airbag, eller ikke?

Trygg Trafikk anbefaler ikke at barn som er lavere enn 140 cm sitter i forsete med aktiv airbag, basert på kunnskap fra blant annet Väg- och Transportforskningsinstitutet (www.vti.se) i Sverige, som gjennomfører kollisjonstester.

Ved en kollisjon vil barnet bli kastet fremover og bli truffet på en slik måte at det kan føre til kompresjonsskader på barnets nakke. Det vil ikke hjelpe å sette barnet på pute eller stol, da det er vekten på barnets hode som gjør at barnet får et fremkast.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor stor risikoen for alvorlige skader er i en gitt situasjon, derfor frarådes det å plassere barn som er lavere enn 140 cm foran en airbag som ikke er koblet ut. Airbag reduserer risiko for skader hos voksne med  5 – 10 prosent, men bruk av bilbelte betyr 50-60 prosent risikoreduksjon – det vil si at effekten av airbag er forholdsvis liten sammenlignet med bilbeltet.

Noen få bilprodusenter tillater nå at barn som sitter forovervendt kan sitte foran en aktiv airbag. Sjekk med bilprodusenten om det gjelder din bil.