Barn og airbag

Barn i bakovervendt bilstol og aktiv airbag er en livsfarlig kombinasjon – og forbudt. Sjekk at punktene under er innfridd før du eventuelt plasserer bilstolen foran.

Symbol som viser at det er ulovlig å ha bakovervendt bilstol foran aktiv airbag,
Det er ulovlig å plassere et barn bakovervendt foran aktiv airbag!

I bakovervendt bilstol:Hvis barnet skal sitte i forsetet, airbagen være deaktivert.

I forovervendt bilstol:Barn under 140 cm bør ikke sitte foran en aktiv airbag, med mindre bilprodusenten sier noe annet. Sjekk brukermanualen eller kontakt bilprodusenten. 

For å la barnet bruke forsetet må du sjekke:    

  • at bilstolen kan monteres slik det står i bruksanvisningen 
  • at bilstolen ikke tar sjåførens sikt 
  • at airbagen er deaktivert  
  • at sjåføren får ha oppmerksomheten på veien og ikke inne i bilen  

 Husk å aktiver airbagen igjen når en voksen skal benytte plassen. 

Kan gi nakkeskader

Airbagen er laget for å beskytte en voksen person og utløses med en fart på minst 300 km/t. Den kan treffe barnets isse med fare for nakkeskader. Det hjelper ikke å sette barnet høyere med barnesete eller pute. 

Utkobling av airbag

Enkelte bilmodeller kan leveres uten airbag på passasjersiden foran. I andre modeller kan airbagen deaktiveres med en nøkkelbryter. Noen bilfabrikanter tillater også at merkeverkstedene deaktiverer eller fjerner airbagen. Da bør også bilbeltet byttes. Kontakt importøren av ditt bilmerke dersom du er i tvil. 

 Har du deaktivert airbagen med nøkkel, husk å aktiver den igjen hvis en voksen skal sitte der. Den beste sikkerheten for voksne er bilbelte og airbag. 

Sideairbag

Sideairbager er ikke farlig for barn som sitter riktig sikret. Men verken barn eller voksne bør lene hodet mot en dør med sideairbag. 

Sikkerheten i forsetet  

Forskjellen på sikkerhet i for- og baksetet er langt mindre i nyere biler enn i eldre modeller. Tidligere advarte vi mot å sikre barn i forsetet. Det gjør vi ikke lenger fordi sikkerheten i forsetet er bedre ivaretatt på nyere biler. 

Vanlige spørsmål og svar

Koble ut airbag, eller ikke?

Trygg Trafikk anbefaler ikke at barn som er lavere enn 140 cm sitter forovervendt foran en aktiv airbag. Anbefalingen baserer seg på kunnskap fra blant annet Väg- och Transportforskningsinstitutet (www.vti.se) i Sverige, som gjennomfører kollisjonstester. Eneste unntaket er hvis bilprodusenten har testet og tillater barn som sitter forovervendt foran en aktiv airbag. Sjekk med bilprodusenten om det gjelder din bil.

Ved en kollisjon vil barnet bli kastet fremover og bli truffet på en slik måte at det kan føre til kompresjonsskader på barnets nakke. Det vil ikke hjelpe å sette barnet på pute eller stol, da det er vekten på barnets hode som gjør at barnet får et fremkast.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor stor risikoen for alvorlige skader er i en gitt situasjon, derfor frarådes det å plassere barn som er lavere enn 140 cm foran en airbag som ikke er koblet ut. Airbag reduserer risiko for skader hos voksne med  5 – 10 prosent, men bruk av bilbelte betyr 50-60 prosent risikoreduksjon – det vil si at effekten av airbag er forholdsvis liten sammenlignet med bilbeltet.

Sitter barnet bakovervendt? Da MÅ airbagen kobles ut!