Over én av tre dødsulykker med rus skjer om sommeren

En fersk analyse av dødsulykker i trafikken fra 2017 til 2023 viser at sommermånedene er spesielt utsatte for rusulykker. 35 prosent av alle dødsulykker med rus skjer mellom juni og august, selv om denne perioden kun utgjør 25 prosent av året.  

For mange kombinerer rus og kjøring.

– Tallene viser at sommeren er en utsatt periode når det gjelder ruspåvirket kjøring og trafikksikkerhet generelt. Ser vi på ulykkene over tid, er bildet tydelig. Det skjer uforholdsmessig mange dødsulykker med rus nettopp i sommermånedene, sier Anders Havdal, generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk. 

Tallene er hentet fra Statens vegvesens ulykkesanalyserapporter (UAG) fra 2017 til den ferskeste i 2023. De viser at andelen rusulykker i sommermånedene har vært høyere enn ellers i året, flere år på rad. I 2023 skjedde hele 58 prosent av rusulykkene i sommermånedene og i 2022 var andelen 48 prosent.  

– Når så mange dødsulykker med rus skjer i løpet av sommeren, må vi erkjenne at dette er et konkret sommerproblem – ikke bare som en generell trafikksikkerhetsutfordring, sier Marianne Mittet Solbraa regionleder i Trygg Trafikk Innlandet. 

Mer trafikk og høyere risiko 

Sommeren er preget av ferietid, sene sommerkvelder og gjerne noe godt i glasset. Samtidig betyr dette mer trafikk, lengre kjørestrekninger, ukjente veier og ofte fulle biler. Konsekvensene av en ulykke kan derfor bli dramatiske. 

 – Dette er en tid der mange barn og unge er med i bilen. Derfor er det ekstra viktig at voksne er bevisste på hvilken atferd og hvilke holdninger de viser. Du er et forbilde – enten du vil eller ikke, sier Solbraa. 

 Politiets KUPP-undersøkelser (Kjøring uten promillepåvirkning) viser at det er størst andel promillekjøring på morgenen i helgene. Det kan tyde på at flere setter seg bak rattet litt for tidlig etter en fest. 

Du er ditt barns første trafikklærer 

Trygg Trafikk og MA – Rusfri Trafikk lanserer nå kampanjen «Du er ditt barns første trafikklærer» i sosiale medier. Den retter søkelyset mot hvordan voksne påvirker barns holdninger i trafikken – både bevisst og ubevisst. Kampanjen er utviklet for å få foreldre til å reflektere over egne valg i trafikken. 

– Hvilke holdninger vi sender videre til neste generasjon har stor betydning. Den klare oppfordringen er derfor at hvis du skal på en sommerfest i år, sett igjen bilen hjemme, ta taxi eller planlegg henting. Alkohol og bilkjøring hører aldri sammen, avslutter Havdal. 

Nøkkeltall fra analysen (UAG 2017–2023): 

Gjennomsnitt: Av alle dødsulykker gjennom året skjer 35% i sommermånedene (juni, juli, august). 

Av alle dødsulykker (januar-desember), har ca 20 % rus som medvirkende faktor de siste årene. 

Det betyr: 35% av rusulykkene skjer på 25% av året.  

2023: 11 av 19 rusulykker skjedde i sommeren = 58 % 

2022: 10 av 21 rusulykker skjedde i sommeren = 48 % 

2021: 2 av 14 rusulykker skjedde på sommeren = 14 % 

2020: 8 av 23 rusulykker skjedde på sommeren 35 %  

2019: 4 av 20 rusulykker skjedde på sommeren 20%  

2018: 8 av 34 rusulykker skjedde på sommeren 24 % 

2017: 9 av 20 rusulykker skjedde i sommeren = 45 %